Reguli anti-COVID pe plajele de pe litoralul românesc

by admin

Turiștii care vor să își petreacă vacanța pe litoralul românesc, dar și administratorii plajelor de la Marea Neagră, vor trebui să respecte mai multe reguli anti-COVID. Un ordin al Ministerului Sănătății în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, pe plaje trebuie respectată o distanță de doi metri între șezlonguri, iar administratorii plajelor sunt obligați să amplaseze la vedere regulile de acces și comportament pe plajă.

De asemenea, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, administratorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru: restricţionarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută; asigurarea accesului prin puncte de intrare clar semnalizate; stabilirea de culoare unidirecţionale, separate, de intrare şi de ieşire; rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic şi/sau adoptarea de ore strategice de funcţionare sau criterii de închidere flexibile.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătății, în zonele de schimbare, în vestiare și la toalete trebuie respectate regulile de distanțare fizică. Zonele de lucru (de exemplu turnurile ori scaunele pentru salvamari) trebuie amplasate astfel încât cei care prestează servicii pe plajă să stea distanţaţi la cel puţin 1,5 metri.

Măsurile anti-COVID mai prevăd ca servirea clienţilor să se facă de personalul care îşi desfăşoară activitatea pe plaja concesionată, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire şi evitarea, pe cât posibil, de a servi produse neambalate. Scaunele sau şezlongurile trebuie folosite individual, fără ca ele să fie împărţite între persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii.

Înainte şi după fiecare utilizare, scaunele, şezlongurile şi umbrelele vor fi curăţate şi dezinfectate cu produse biocide avizate, iar toaletele de pe plajă trebuie să aibă săpun, dezinfectant cu cel puţin 60% alcool, prosoape de hârtie şi coşuri de gunoi fără atingere. Suprafeţele atinse frecvent trebuie curăţate şi dezinfectate.

Administratorii plajelor trebuie să se asigure în plus că normele de distanţare fizică sunt aplicate în mod eficient şi că se evită pe cât posibil interacţiunea fizică cu şi între clienţi, iar angajații poartă mască.

Ordinul mai prevede ca operatorii economici sau administratorii din sectorul plajelor turistice, înainte de reluarea activităţilor, să respecte următoarele obligaţii: verificarea stării de întreţinere a tuturor spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor; revizuirea planurilor şi procedurilor de igienizare, dezinfecţie şi de autocontrol pentru creşterea frecvenţei acestor operaţiuni; asigurarea de dispozitive şi produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător, a spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor şi ustensilelor utilizate; igienizarea şi dezinfecţia cu substanţe biocide avizate a tuturor spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor, a grupurilor sanitare utilizate de personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitate din cadrul operatorilor economici sau al administratorilor, după caz, şi a celor utilizate de turişti.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza