Nelu Tătaru i-a propus lui Cîțu vaccinarea OBLIGATORIE pentru anumite categorii de persoane. Avocat: “Se încalcă tratate internaționale, Constituția României, dar și câteva legi”

by admin

După modelul adoptat în câteva țări precum Franța, Italia, Anglia sau Grecia, a venit și rândul parlamentarilor din Guvernul României să discute despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru persoanele aflate în sectoarele esențiale de activitate. Prin urmare, Nelu Tătaru i-a propus premierului Florin Cîțu să înceapă procesul cu angajații din domeniul sănătății, educației, poliției și cel al jandarmeriei. Dacă se va implementa această activitate, reprezentanții domeniului juridic atrag atenția că vor fi încălcate tratate internaționale, Constituția României, dar și două legi naționale.

“În primul rând eu cred că se încalcă Convenția Internațională de la Oviedo ratificată de România ca Legea 17/2001, dar și declarația universală a Drepturilor omului din 10 decembrie 1948. Ca drept fundamental este încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor omului cu dreptul la viața privată și de familie, dar și articolul 9 – Libertatea de gândire, de conștiință și de religie.

Pe lângă aceste tratate internaționale se mai încalcă și Constituția României: art. 16 privind dreptul egalității în drepturi cu cei vaccinați, art. 22 – aliniatul 1, art. 29 – aliniatul 1, art. 34 – aliniatul 1 și art. 41 – libertatea muncii. Este important și actul normativ prin care se impune această obligativitate, deoarece trebuie să fie doar prin lege”, ne-a explicat avocatul Călin Iuga.

În momentul acesta sunt legi care interzic această obligativitate a vaccinării sau a testării săptămânale. Printre care cele mai importante ar fi Legea Drepturilor pacientului nr 46/2003 și Legea Sănătății 95/2006: “De menționat este faptul că legea nu poate încălca o altă lege. Această lege va încălca doar tratatele internaționale și Constituția României. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie o lege dată de Parlament, nu o Ordonanță de urgență. În cazul în care ar fi o Ordonanță sau o Hotărâre de Guvern va încâlca și cele două legi”, a mai adăugat avocatul.

Cum pot acționa persoanele care se simt neîndreptățite?

“Cei aflați în această situație pot da oricând în judecată instituția respectivă, dar trebuie să ceară neconstituționalitatea legii în cadrul procesului pentru că atât timp cât este o lege, orice instituție publică trebuie să o respecte până la desființarea ei.

Proteste cred că o să fie, dar nu la un nivel foarte mare. De exemplu, militarii n-au voie să protesteze. Una peste alta, românii nu prea își cunosc drepturile, iar cei care totuși le cunosc, nu luptă pentru ele. Cazuri în instanță vor exista cu siguranță. Le transmit celor care consideră că le sunt încălcate drepturile că cea mai eficientă soluție este să apeleze la Justiție”, a încheiat Călin Iuga.

După ce ieri, Nelu Tătaru, consilierul prim-ministrului Florin Cîțu a propus acest demers, în cursul zilei de astăzi, în cadrul guvernului, a avut loc o primă dezbatere privind un proiect de reglementare a vaccinării sau testării obligatorii, pe cheltuiala proprie, a lucrătorilor din ‘domeniile sociale: “O decizie trebuie luată cât mai curând”, a transmis Cîțu, care a punctat că statul oferă gratuit vaccinarea, nu și testarea.

Prim-ministrul Florin Cîțu a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie, iar ordonanța, “e o discuție dacă va fi ordonanță”, va fi discutată în guvern. O eventuală decizie poate fi luată în ședința de săptămâna viitoare, indiferent că va fi vorba despre OUG sau un proiect de lege ce ar urma să fie trimis parlamentului, având în vedere că restrângerea unor drepturi fundamentale nu poate fi reglementată prin ordonanță.

“Pornim de la ideea de a nu mai închide activitatea economică la o incidență de peste 3 la mie”, a explicat premierul. Chiar dacă în acest moment sunt peste o mie de paturi libere la ATI, prim-ministrul a subliniat că  “ar trebui să vorbim mai mult despre vaccinare decât despre paturi la ATI”.

Florin Cîțu a concluzionat că angajații din sistemele publice care nu sunt vaccinați ar urma să suporte costurile testării periodice: “Statul oferă gratuit vaccinarea”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza