Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, sărbătorită azi, 18 aprilie

by Bianca Baraboi

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor este sărbătorită, în fiecare an, la 18 aprilie, dată care a fost stabilită în 1982, de Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS. Măsura a fost adoptată în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO, potrivit https://www.icomos.org/.

În spiritul acestei aniversări, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, vă invită pe site-ul Tradiții Clujene, secțiunea Cercetare, http://traditiiclujene.ro/biserici-de-lemn-clujene/ pentru a descoperi prețiosul patrimoniu format din bisericile de lemn vechi clujene, declarate monument istoric.

Acestea numără peste 70 de exemple pe Lista Monumentelor Istorice pentru județul Cluj. Alături de descrierea fiecărui lăcaș și minunatele fotografii din cercetarea de teren, puteți asculta emisiunile radio realizate în parteneriat cu Radio Renașterea în cadrul proiectului nostru „Biserici de lemn din patrimoniul județului Cluj”.

De ani buni, CJCPCT Cluj desfășoară proiecte de cercetare și promovare a acestor prețioase monumente din lemn, pentru ca împreună să (re)descoperim acest tezaur al Clujului, să contribuim la o mai bună conștientizare a societății (public larg, parohii, asociații de protejare a patrimoniului, instituții publice) asupra valorii acestuia și a importanței protejării sale, să scoatem în față exemplele fericite de monumente restaurate și îngrijite, pentru ca acestea să devină modele de urmat.

sursa: Tradiții Clujene

Te-ar putea interesa si

Comenteaza