Universitatea Babeș-Bolyai a strâns peste 15 mii de noi studenți în această toamnă, cel mai mare număr din ultimii ani!

by Christian Suciu

În anul universitar 2023-2024, nu mai puțin de 15.741 de studenți noi studenți s-au înscris la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind cel mai mare număr înregistrat în ultimii ani. Dintre aceștia 40% vor învăța pe locuri cu taxă iar 640 de noi studenți provin din granițelor României, din 35 de țări.

Distribuirea orientativă pe judeţe/regiuni istorice a celor care au fost acceptați se prezintă, aproximativ, astfel: judeţul Cluj 23%; Transilvania (fără Cluj) 38%; Maramureş (Maramureș+Satu Mare) 12%; Crişana (Bihor+Arad) 4%; Banat (Timiș+Caras-Severin) 5%; Moldova 12%; Ţara Românească (Muntenia/Oltenia/Dobrogea, fără București) 5%; Bucureşti 1% .

Noile programe în inteligența artificială, bioinformatică, securitate cibernetică, inginerie/tehnologie, științe cognitive și media digitală au atras un număr mare de tineri, alături de programele deja clasice de la UBB (ex. psihologie, informatică, științe economice/business, drept, resurse umane, științele comunicării, științe administrative, istorie, cinematografie etc.).

„Mă bucur foarte mult, în final acesta fiind testul final al unei universități, iar rezultatele arată că tinerii, din țară și din străinătate, consideră simbolul “UBB” ca un pașaport academic de succes în viața lor, așa cum a fost acesta încă de la începuturile din 1581, UBB rămânând astfel cea mai mare și complexă comunitate academică a țării. În plus, este foarte important că această creștere se vede în acest an masiv la nivel de master (cu peste 400 de studenți în plus față de 2022), acolo unde începe profilul unei universități de cercetare avansată și unde deciziile studenților sunt mult mai bine informate. În fine, faptul că un număr mare de studenți plătește pentru a studia la UBB, alături de creșterea numărului de studenți internaționali de la an la an, arată din nou prestigiul de care se bucură universitatea.”, a declarat Rectorul UBB Cluj, Daniel David.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza