Un tablou al artistului clujean Adrian Ghenie, vândut cu peste 6 milioane de euro la o licitație în Hong Kong

by admin

O lucrare a artistului clujean Adrian Ghenie a fost vândut cu peste 6 milioane de euro la o licitație organizată de casa de licitații Sotheby’s Hong Kong. Tabloul „The Death of Charles Darwin” este un ulei pe pânză realizat în 2013, când a fost expus la galeria Pace din New York. Opera a fost achiziționată de aceeași galerie de la actualul proprietar.

„Adrian Ghenie este un pictor care ştie să creeze suspans, să dirijeze scena şi, de asemenea, să provoace în privitor, acel amestec magic de anxietate şi aşteptare pe care îl doresc atât de mulţi artişti şi doar câţiva ştiu”, se arată în catalogul licitației.

Începând cu 2006, Adrian Ghenie a cunoscut o ascensiune rapidă pe scena artistică internaţională, devenind unul dintre principalii pictori ai generaţiei sale, potrivit Sotheby’s. Explorând ideea de „sine” şi de identitate în pânzele sale din 2010, artistul a inclus în formele recognoscibile figuri istorice – Adolf Hitler, Vladimir Lenin şi Vincent Van Gogh. „The Death of Charles Darwin” (2013) se numără printre cele mai sofisticate portrete cu evoluţionistul britanic, fiind apreciat atât de critică, cât şi de public, scrie news.ro. 

Într-un interviu cu istoricul de artă şi curatorul Magda Radu, Adrian Ghenie spunea: „Marx a venit de la Darwin. Mişcarea Eugenetică engleză a venit de la Darwin, iar mişcarea Eugenetică a condus la darwinismul ştiinţific şi de aici la nazism. Ideea că există o lume materială şi nimic altceva şi că lucrurile sunt produsul evoluţiei, a fost esenţială pentru marxism. Acolo, totul este faptic; nimic nu este transcendental. Şi pentru nazişti, supravieţuirea celui mai potrivit, a rasei supreme – acestea au fost ingredientele pe care s-a bazat ideologia lor. Şi eliminarea celei mai slabe verigi, care le-a alimentat doctrina rasistă şi antisemită”. 

Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza