Un nou val de căldură lovește România. Cod galben de caniculă la Cluj

by admin

Un nou val de căldură lovește România. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de val de căldură şi disconfort termic, valabil vineri și sâmbătă pentru sudul și vestul țării, vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei şi zona continentală a Dobrogei. În judeţele Arad, Timiş şi Caraş-Severin va fi cod portocaliu de caniculă.

Potrivit avertizării, vineri şi sâmbătă (19 şi 20 august), valul de căldură se va menţine în regiunile vestice şi sudice şi se va extinde şi în vestul Transilvaniei, Maramureş, sudul Moldovei şi zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18- 21 de grade.

În sud-estul ţării, disconfortul termic va continua să fie ridicat şi în perioada următoare.

De asemenea, ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă de sâmbătă de la ora 12:00, până luni, la ora 10:00, în judeţele Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Olt, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia şi în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…40 l/mp şi pe arii restrânse 50…70 l/mp.

În extremitatea de vest a ţării se vor semnala fenomene asociate instabilităţii atmosferice şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar pe arii restrânse.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza