UBB rămâne cea mai bine profilată universitate din România în rankingul QS! Clujul e pe primul în țară la matematică, psihologie și business

by Christian Suciu

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost confirmată și anul acesta drept cea mai bine profilată universitate românească în prestigiosul clasament internațional QS. Potrivit rezultatelor pe domenii și specializări publicate în cursul zilei de miercuri, UBB-ul este pe primul loc în țară la matematică (251-300 internațional), psihologie (251-300 internațional) și bussiness & management (401-450 internațional).

Totodată, Universitatea clujeană împarte primul loc și la categorii precum  informatică/computer science (401-450 internațional), inginerie chimică (351-400 internațional) și fizică și astronomie (551-600 internațional) și se clasează pe locul doi la domenii precum  limbi moderne (251-300 internațional), economie și econometrie (451-500 internațional), agricultură și păduri (351-400 internațional), respectiv medicină (601-650 internațional).

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Prof. Univ. Dr. Daniel David s-a arătat încântat de această evaluare în clasamentul internațional și consideră că UBB poate evolua chiar și mai mult în domeniul medicinei și al tehnologiei.

”Față de anii trecuți vedem o dezvoltare importantă. UBB și-a conservat poziția pe podium în domeniile în care excelează de ani de zile. Mă bucur să văd că și construcția începută ca prorector în zona biomedicală și de sănătate în urmă cu mai mulți ani dă acum roade, UBB aflându-se prin UBBMed pe a doua poziție în țară, în condițiile în care din țară intră în ranking doar două universități; acest lucru este foarte important, deoarece arată în QS nu doar performanță științifică, ci și prestigiu/notorietate la nivel internațional.

De asemenea, eforturile noastre în zona inginerie și tehnologie ne-au adus pentru prima dată în domeniul larg în rankingul QS; deși UBB este prezentă mereu pe podium în ultimii ani în acest domeniu larg în diverse rankinguri (ex. în Times Higher Education pe prima poziție în țară în 2022), pătrunderea în QS arată că performanța are deja notorietate la nivel internațional.

 În acest context al ingineriei și tehnologiei mai trebuie spus că avantajul competitiv al UBB în zona „computer science” este reconfirmat (în Times Higher Education UBB ocupând anul trecut prima poziție în țară, la distanță de restul universităților) și chiar îmbunătățit acum în QS  față de anul trecut. În fine, putem spune că noua specializare inteligentă a orașului și a țării, propusă prin UBB ca InfoBioNano4Health (cu zona socio-umană transversală), este susținută și justificată de aceste analize internaționale. Aceste rezultate pe domenii se completează fericit pentru UBB cu ultima evaluare globală recentă în rankingul Scimago 2023, care plasează UBB ca prima universitate a țării.” a transmis Prod. Univ Dr. Daniel David în urma publicării rezultatelor.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza