Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, o decizie politică? Vezi ce spune expertul clujean Răzvan Cherecheș

by admin

După ce autoritățile din mai multe state europene au suspendat vaccinarea cu anumite loturi din serul produs de AstraZeneca, expertul clujean Răzvan Cherecheș, consilier onorific în Ministerul Sănătății, a făcut câteva precizări. Cherecheș i-a liniștit pe cei care își fac griji cu privire la calitatea vaccinului și a precizat că, din punctul său de vedere, suspendarea imunizării este doar o acțiune politică.

„Nu există nicio dovadă sau relație de cauzalitate demonstrată între vaccinul AstraZeneca și episoadele trombotice (acestea pot apărea spontan). Faptul că două evenimente sunt consecutive în timp nu înseamnă neapărat că unul îl determină pe celălalt (am mâncat înghețată și peste 2 ore mi-am rupt mâna).

Acțiunile și deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi științifice, nu de impresii și de isterii media. Decizia de suspendare a vaccinării este una politică, care să conserve imaginea politicienilor- nu este bazată pe nicio dovadă riguroasă”, a scris Răzvan Cherecheș pe rețelele de socializare. 

Expertul clujean dă asigurări că vaccinarea cu AstraZeneca este sigură și nu există motive de îngrijorare, mai ales că lotul cu probleme a fost retras de la utilizare până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului.

„Dacă ar fi fost demonstrată conexiunea între cele 2 evenimente (vaccinare și tromboză), aș fi susținut până în pânzele albe oprirea vaccinării. Cei care urmează să faceți prima doză sau rapelul- mergeți liniștiți să îl faceți. Cei care v-ați vaccinat deja cu prima doză sau rapelul de AstraZeneca- stați liniștiți, este extrem de improbabil ca acum să apară simptome. Deciziile noastre trebuie să fie bazate pe dovezi- studii care să demonstreze pericolul, nu pe impresii și frici fără suport”, a mai adăugat Răzvan Cherecheș.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea a anunțat că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul cu probleme au fost deja administrate în România. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza