România trece joi de la starea de urgență la starea de alertă. Premierul va prelua conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență

by admin

România va trece joi de la starea de urgență la starea de alertă. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern. Orban a explicat că declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21 și nu în baza legii adoptate ieri de Parlament, care va intra în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare.

„Astăzi CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de conroavirus. Tot astăzi, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Acestea vor avea caracter de obligativitatea și ele vor fi stabilite în baza OUG 21 care stabilește starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie”, a declarat Ludovic Orban.

Măsurile luate în timpul stării de alertă vor trebui să respecte decizia Curții Constituționale, care a stabilit că nu pot fi restrânse drepturi și libertăți, cum ar fi dreptul la liberă circulație. Miniștrii vor emite însă normele de sănătate necesare funcționării hotelurilor, a saloanelor și a cabinetelor stomatologice, precum și pentru folosirea măștilor de protecție de către populație. 

„Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSU și vă solicit miniștrilor să emiteți normele de sănătate și securitate a muncii care trebuie respectate în toate activitățile. Aici este vorba de regulile privitoare la circulația în mijloacele de transport, cele privind funcționarea hotelurilor, frizeriilor, toate activitățile pentru care se ridică restricțiile. Trebuie să reglementăm toate măsurile necesare de la trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, care preved drepturi ale cetățenilor, facilități, în domeniul sănătății, în domeniul educației. Trebuie să ținem cont de decizia CCR că OUG nu poate să afecteze drepturi și libertăți”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a mai anunțat că își va asuma personal conducerea Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Premierul va coordona activitatea CNSSU alături de Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, Marcel Vela, ministrul Internelor și de șeful DSU, Raed Arafat.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza