Rectorul UMF Tg. Mures acuză lipsa de personal medical în mediul rural: “90% din medicii din România sunt în mediul urban.”

by Christian Suciu

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a identificat lipsa personalului medical din spațiul rural drept un factor de presiune pentru centrele medicale dim orașele universitare.

”Este într-adevăr o problemă de politică medicală atunci când ești forțat să te deplasezi din mediul rural către cel urban pentru o problemă chirurgicală. În România, 90% din medici lucrează în domeniul urban și se resimte o lipsă acută de medici în provincie”, a spus Leonard Azamfirei la Prima News.

Un punct de vedere similar cu privire la această vulnerabilitate a sistemului medical este și cel al Directorului Institutului Inimii ”Nicolae Stăncioiu” din Cluj, Adrian Molnar, potrivit căruia în situația curentă este nevoie de o diferențiere salarială între medicii suprasolicitați din centrele universitare și medicii mai puțin solicitați din micile orașe sau mediul rural.

”Nu este normal ca un medic din Cluj sau dintr-un alt centru universitar să primească același salariu precum un medic dintr-un oraș mic, care operează o singură urgență pe zi sau chiar pe săptămână, în timp ce majoritatea urgențelor ajung tot în centrele mari. Este nevoie de o diferențiere pe indicatorii de performanță între medici, să se distribuie fiecărui medic un coeficient pentru salarizare”, a spus Adrian Molnar într-o intervenție pentru emisiunea Prima News.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

„90% din medicii din România sunt în mediul urban.” – Revista Presei 23/01/2023 - 23:16

[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]

Raspunde
Dorin 24/01/2023 - 00:38

Da așa ar trebui.Salariul să fie acordat în funcție de numărul pacienților gradul centrului medical,clinica,spital judetean,policlinica,cabinet medical,gradul profesional,medic primar,doctorat,specialități multiple, examinări paraclinice efectuate și interpretate.Ma bucur că medici renumiți intervin pentru a rezolva aceasta problema.Propun că posturile de conducere director,șef de clinica ,de secție să fie scoase la concurs tot la 4 ani pentru a evita abuzul,nepotismul,corupția.
Dr.Dorin medic pensionar

Raspunde

Comenteaza