Profesorul Achimaș-Cadariu: ”Centrul Național de Combatere a Cancerului va fi un model în ce privește aplicabilitatea cercetării”

by Christian Suciu

Coordonatorul Centrului Național de Competență în Domeniul Cancerului, Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în cadrul emisiunii Prima News că proiectul Centrului Național de Competență în Dmeniul Cancerului va deveni un exemplu de urmat în România în ceea ce privește aplicabilitatea cercetării medicale clinice. Acesta a subliniat totodată nevoia de aplicabilitate în domeniul cercetării medicale la nivel internațional întrucât 85% din cercetarea clinică rămâne doar la nivel de publicație, fără să aducă o schimbare în urma implementării.

” Cu ocazia lansării planului, va fi pus în practică și va deschide posibilitatea celor harnici să depună proiecte. Am făcut asta pentru a ne demonstra că se poate, că suntem capabili să obținem un instrument prin care să putem opraționaliza planul de cancer.

Venim dintr-o cercetare care se adresează direct oamenilor, în contextul în care până la 85% din cercetarea clinică internațională e aruncată la gunoi. Contribuitorul trebuie să știe pentru ce dă banii iar din acest motiv proiectul nostru vine cu precizarea foarte clară: ”rezultatul cercetării trebuie să se traducă în bine pentru populație și pentru pacienții de cancer. ” a declarat social democratul în timpul emisiunii Prima News,

În concordanță cu afirmațiile fostului Ministru al Sănătății s-a aflat și rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, care susține că finalitatea programului ”UBB Med” este de asemenea cel de a aduce cercetare relevantă și aplicabilă în domeniul medicinei nu doar pentru Cluj ci la nivel național.

”Programul UBB Med este un program de cercetare avansată post-graduity din zona medicală care practic formalizează unele lucruri pe care le-am făcut de ani de zile la universitatea Babeș-Bolyai și pe care le vom dezvolta mai mult în viitor. Acesta are 3 componente clinice fundamentale:

Prima e cea de sănătate psihică și se focalizează pe înțelegea substratului neurobiologic, pe tratamente terapeutice validate științific, pe utilizarea tehnologiei în tratamentul tulburărilor psihice, cum este roboterapia, realitatea virtuală sau terapia online. Vrem să avem gata până la 31 Decembrie o infrastructură imagistică de top, va fi cea mai avansată din Europa de vest și China și ne va ajuta să fim competitivi în această zonă de cercetare

A doua componentă e sănătatea publică cu accentul tot pe politici bazate pe dovezi, pe organizarea serviciilor de sănătate publică bazate pe dovezi care să conducă într-adevăr spre un stil de viață mai sănătos

Cea de-a treia componentă este medicina internă, deocamdată mai mult pe zona cancerului. Abordarea noastră este una bio-psiho-socială, dincolo de abordarea bio-medicală și pentru asta colaborăm cu spitale clinice. ” a declarat Rectorul UBB, Prof, Dr. Daniel David într-o intervenție telefonică pentru Prima News.

Totodată un alt proiect ambițios al UBB-ului îl mai constituie și crearea unei specializări care să îmbine inovațiile din domeniul tehnologiei cu expertiza din domeniul sănătății.

”Încercăm să creem o specializare inteligentă pentru Cluj și pentru țară: ” InfoBioNano4Health” care să îmbine întrunească expertiza din domeniul informaticii, din zona Bio-nanotehnologiilor pentru a genera aplicații și tehnologii în zona sănătății.” a mai adăugat Profesorul Daniel David.

O altă problemă evidențiată de Profesorul Dan Cristian Vodnar al USAMV Cluj, finalist în cadrul Galei Cercetării Românești la categoria de echipelor de cercetare, a fost cea a unei lipse de finanțare constante în ecosistemul sănătății.

”Nu investim constant în infrastructură, nu investim într-o anumită direcție, mergem haotic când într-o parte, când într-alta pentru fiindcă oamenii de cercetare își exprimă nevoile. Finanțarea este o problemă pentru întregul ecosistem.” a afirmat Profesorul USAMV Cluj.

Problema finanțării a fost de asemenea expusă și de Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu ce a dat exemplul Centrului Național de Competență în Domeniul Cancerului, drept o soluție în ce privește diversitatea resurselor puse la dispoziție în scopul cercetării.

”Centrul de Competență e constituit din 11 entități publice și private ce își pun împreună resursele pentru a produce cercetare. Ce ne învață asta? Să lucrăm împreună, să ne punem resursele împreună” a mai adăugat Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Profesorul Achimaș-Cadariu: ”Centrul Național de Combatere a Cancerului va fi un model în ce privește aplicabilitatea cercetării” – Revista Presei 09/02/2023 - 14:05

[…] post Profesorul Achimaș-Cadariu: ”Centrul Național de Combatere a Cancerului va fi un model în ce pr… appeared first on Stiri de Cluj – Servus […]

Raspunde

Comenteaza