Pictorul clujean Ioan Sbârciu, expoziție la Bienala de la Veneția

by Bianca Baraboi

Pictorul Ioan Sbârciu, fost rector al UAD, expune creații fabuloase la Bienala de la Veneția. Lucrările sale au fost apreciate enorm, iar explozia de culoare de pe pânză a uimit publicul.

Tema Bienalei de la Veneția din acest an este „Stranieri Ovunque – Străini de pretutindeni”, care aduce un omagiu colectivului din Torino, care a luptat împotriva rasismului și xenofobiei în Italia la începutul anilor 2000. După cum a explicat curatorul Adriano Pedrosa, „stranieri ovunque” are două semnificații: oriunde te-ai afla, vei întâlni mereu străini; și indiferent unde te afli, ești mereu, în adâncul sufletului, un străin.

Pentru ediția din acest an a Bienalei de la Veneția, stimatul pictor român Ioan Sbârciu a decis să se concentreze asupra problemelor de înstrăinare, pierdere și rezistență. „Estranged from Nature”, curatoriată de Maria Rus Bojan, cuprinde cea mai ambițioasă expoziție a artistului de până acum, oferind o privire de ansamblu coerentă asupra temelor recurente care i-au pătruns opera încă din anii 1980. Sbârciu este renumit pentru peisajele sale monumentale, iar aici ele se manifestă ca explozii temperate de culoare pe pânză. În trei picturi interdependente, intitulate succesiv „Pădurea de cenuşă”, „Luminile Transilvaniei” şi „Peisaj infinit”, Sbârciu impregnă un sentiment de mitologie în peisaje care aduc în minte grădini şi râuri.

sursa foto: Maria Rus, Facebook

Te-ar putea interesa si

Comenteaza