(P) Fapt sau ficțiune: 6 mituri despre SPF

by Cristina Mihaila

Dacă există un produs de care aveți nevoie mai mult decât orice altceva în kitul dvs. de îngrijire a pielii, acesta este unul cu factor de protecție solară (SPF). Este un produs minunat, care vă protejează pielea împotriva efectelor nocive ale soarelui, inclusiv îmbătrânirea prematură, pigmentarea și riscul crescut de cancer de piele.

Chiar dacă depuneți toată munca grea cu retinol, vitamina C și acizi, practic anulați totul dacă nu purtați SPF. Dar, la fel ca în cazul majorității produselor de îngrijire a pielii, miturile despre SPF-uri ne-au fost transmise și repetate de atâtea ori de-a lungul timpului, încât unii oameni s-ar putea să le considere acum ca fiind adevărul pur. Așadar, suntem aici pentru a separa faptele de ficțiune și pentru a vă spune de ce aveți nevoie de un SPF în rutina de îngrijire a pielii.


Persoanele cu tonuri de piele mai închise nu trebuie să poarte protecție solară
Acest lucru nu poate fi mai fals. Deși persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu se ard la soare la fel de ușor ca persoanele cu pielea mai deschisă, nu înseamnă că acestea nu sunt expuse efectelor dăunătoare ale soarelui. Melanina, pigmentul care dă culoarea pielii, este mai mare la persoanele cu pielea mai închisă la culoare și are capacitatea de a absorbi lumina UV – dar nu complet. Deci, dacă doriți să evitați ridurile, pigmentarea și chiar cancerul de piele, aplicați-vă un strat decent de SPF, cât mai curând posibil.


Trebuie să purtați SPF numai când este soare

Poate că unul dintre miturile care sunt cele mai des crezute este că trebuie să purtați SPF doar vara sau când soarele este prezent. Acest lucru nu este adevărat. Chiar daca stati sub o umbrela sau la umbra unui copac, puteți fi afectat de razele dăunătoare ale soarelui. Desigur, atunci când soarele este cel mai puternic, sunteți mai susceptibil la daune UVA, dar asta nu înseamnă că riscul nu este prezent în nici o altă perioadă a anului. Lumina ultravioletă este prezentă pe tot parcursul anului, așa că asigurați-vă că SPF este un element de bază în rutina dvs. 24/7/365.

SPF cauzează erupții

Când vine vorba de pielea care suferă de erupții, adevărul este nu veți pune aproape nimic pe piele fără a vă documenta mai întâi cu atenție. Și SPF-ul trebuie tratat fix la fel. Deși este adevărat că unele tipuri de SPF pot irita pielea problematică, există o gamă întreagă de tipuri de SPF pentru fiecare problemă de piele. Deci, dacă suferiți de coșuri, căutați un SPF ușor, fără sebum, care nu vă va astupa porii.

Fondul de ten conține SPF, deci nu am nevoie de unul

Greșit! Nu alegeți un fond de ten doar pentru că are SPF în el. Aveți totuși nevoie de unul separat. Aceeași regulă se aplică și pentru crema hidratantă – atunci când este combinată cu un fond de ten sau o cremă hidratantă, protecția SPF este esențial diluată și, prin urmare, nu vă oferă protecția de care aveți nevoie. Pentru a vă proteja complet pielea împotriva razelor solare dăunătoare, aplicați un produs SPF cu spectru larg ca ultim pas în rutina de îngrijire a pielii, înainte de machiaj.


Trebuie să aplicați SPF doar o dată pe zi

Din păcate, aplicarea SPF o dată dimineața nu înseamnă neapărat că veți fi protejat pentru tot restul zilei. Pentru a fi cu adevărat eficient, SPF trebuie reaplicat la intervale regulate pentru a vă menține pe deplin protejat de razele UVA dăunătoare. Știm că demachierea și reaplicarea SPF s-ar putea să nu fie practice în mijlocul unei zile lucrătoare, dar, din fericire, există formule care pot fi reaplicate mai ușor.


Orice SPF este bun

Este la fel ca în cazul protecției corpului – cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai mare protecția. Dar nu este vorba doar de numărul SPF de pe partea din față a ambalajului. Ar trebui să vă asigurați că SPF-ul dvs. este un spectru larg, protector UVA / UVB.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza