MINTE SĂNĂTOASĂ, ÎN CORP SĂNĂTOS! Nevoia de terapie psihologică a pacienților cu boli cronice, dezbătută de specialiștii Daniel David și Nicolae Hâncu, la cea mai nouă emisiune despre sănătate din grila Prima TV

by Christian Suciu

O boală cronică despre care tocmai ai aflat că ești nevoit să o ții sub control cu medicație pentru tot restul vieții..te bulversează. Un diagnostic de cancer te poate determina să pierzi controlul, să pierzi tot. Este suportul psihologic, terapia, o mână întinsă la timpul potrivit?
Da! Doar ca în România lucrurile se mișcă extrem de greu și soluțiile găsite pe genunchi, cum e de pildă, o oră gratuită de terapie pentru bolnavii de cancer, sunt ineficiente!

”Vă dau un exemplu din diabetologie. La o familie prospera cu 2 copii la copilul de 5 ani apare diabetul zaharat. Se știe că din acel moment, un membru din familie trebuie să își anuleze totul și să fie dedicat îngrijirii copilului, momentul acesta este șocant. Noi am angajat nu unul, ci 3 psihologi și când aveam astfel de momente psihologul aflat lângă mine prelua discuția cu mama.” a declarat Prof Dr. Nicolae Hâncu. în cadrul emisiunii ”Minte sănătoasă în corp sănătos”.

Șocurile emoționale în aflarea unor diagnostice teribile dar și momentele care urmează pe parcurs tratamentelor apasă greu în vindecare. Oferă oare statul soluții care să ajute pacienții în afara medicației?

” E multa frământare legată de sănătatea mintală și spunea ministrul Rafila că vrea să aloce o ora de terapie pentru bolnavii de cancer iar aceștia au sărit că nu e suficient.” a afirmat Luciana Indre, realizator al emisiunii ”Minte Sănătoasă în Corp Sănătos”.

Eficiența acestei măsuri a fost de asemenea pusă la îndoială de psihologul Daniel David în cadrul emisiunii.

”Dacă doar vii și spui să dam o oră de consiliere pentru pacienții x s-ar putea să nu faci nimic și doar să cheltuiești bani!”, a declarat profesorul universitar Daniel David, privind ora de consiliere pentru pacienții cu boli cronice.

În vindecare, trupul și mintea nu pot funcționa separat. Tocmai de aceea politicile de sănătate sunt eficiente dacă găsesc numitor comun spre și pentru pacient. Chiar și pentru familie:

” Domnule profesor dați-mi voie sa va răspund astăzi voi fi și prezentator dar și pacient. Este un moment unic, un moment formidabil. Nu este suficientă o oră. Seara ne gândim la familie: mama, tata, copilul. Atâta timp cât statul nu se gândește și nu are această imagine de ansamblu, acesta declarație «Haideți să le dam o ședință» este egală cu zero.”, a declarat în cadrul emisiunii ”Minte Sănătoasă în Corp Sănătos”, Luciana Indre.

Cât de mult cântărește la finalul fiecărei zile un psihic puternic? Cine ne învață să luptam cu noi și pentru cei dragi atunci când e cazul ? Aflați totul duminică la ”Minte Sănătoasă în Corp Sănătos”, cu Luciana Indre și invitații ei: Rectorul Universității Babeș Bolyai, Psihologul Daniel David și Profesorul Doctor Nicolae Hâncu.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Alexandra 22/11/2023 - 12:26

În calitate de persoană care apreciază interconectarea dintre sănătatea fizică și cea mentală, sunt interesată să aflu ce părere aveți despre modul în care societatea poate sprijini mai bine persoanele care se confruntă cu boli cronice.

Raspunde

Comenteaza