Ministrul Sănătății a stabilit pragul de la care se ia în calcul aplicarea măsurilor de relaxare

by Christian Suciu

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății a precizat astăzi în ce condiții vor putea fi implementate noile măsuri de relaxare. Potrivit informațiilor acestuia situația depinde de numărul persoanelor internate la ATI și anume că gradul de ocupare al secțiilor să ajungă cel puțin la jumătatea capacității totale și anume la un prag de 900 de persoane internate:

” (…) Dacă numărul de paturi ocupate la terapie intensivă scade la jumătate, adică 900 de paturi…nu suntem departe. Am avut o reticenţă în a lua măsuri din ce cauză? Pentru că la terapie intensivă, cu toate că numărul de cazuri scădea, la terapie intensivă a rămas cam acelaşi, tot timpul am avut în jur de 1.100 de paturi ocupate. Şi acum, de două zile, am văzut o scădere mai consistentă. Dacă trendul acesta va continua în perioada următoare şi ajungem la 900 de paturi, acum avem puţin peste 1.000, putem să luăm în considerare ridicarea unor restricţii.” a transmis ministrul Rafila.

Acesta a expus totodată și raționamentul pe baza căruia se va decide momentul potrivit pentru o intervenție a statului prin aplicarea unor măsuri de relaxare:

” Aţi observat că atunci când am discutat despre şcoli am renunţat la incidenţă. Nu am mai legat funcţionarea şcolilor de incidenţă, ci am legat-o de gradul de ocupare a locurilor în spitale. De ce? Peste tot s-a observat că această tulpină omicron produce foarte multe cazuri, dar relativ puţine internări şi relativ puţine la terapie intensivă. În România nu a fost chiar aşa, am avut destul de multe internări, am avut un grad de ocupare la terapie intensivă până în jur de 65%, cam 1.200 din cele 1.800 de paturi au fost ocupate. Şi acum încercăm să aplicăm acelaşi algoritm şi în cazul relaxărilor.” a precizat Alexandru Rafila.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza