Grupul ”Tradiții ormanene” va reprezenta Clujul în cadrul Festivalului Internațional de Folclor Montan din Polonia

by Christian Suciu

Grupul „Tradiții ormănene” va reprezenta județul Cluj și implicit România la Festivalul-Concurs Internaţional de Folclor Montan din Zakopane-Polonia, ediția a 54-a ce se va desfășura între 18-25 august 2023. Concursul întrunește trei secțiuni: folclor tradițional, artistic și stilizat.

Competiția internaţională a tradiţiilor folclorice, unde vor fi prezente ansambluri și grupuri din mai multe țări, are ca temă în acest an „Tradițiile păstorilor în folclorul muzical”. Clujenii sunt înscriși la secțiunea „folclor tradițional”, unde trebuie să prezinte un obicei cât mai arhaic, iar prestația lor să fie cât mai apropiată de realitatea din teren. Astfel, vor pune în scenă un obicei-ritual pastoral și de fertilitate, prezent până nu demult în comunitățile tradiționale din județul Cluj, numit „Împreunatu’ oilor”.

În vechime, la împreunatul oilor comunitatea stabilea cantitatea de lapte pe care proprietarii de oi o luau pe tot parcursul anului de la stână. Este și un ritual de fertilitate deoarece, în cadrul obiceiului, pe Valea Someșului Mic apare și „Păpăluhăra” sau „omu’ de frunze”, care are rolul de a proteja oile de farmecele care puteau să le ia laptele. Astfel, femeile trebuiau să ude Păpăluhăra, iar apa și frunzele verzi simbolizau fertilitatea și reînnoirea. Obiceiul avea loc primăvara, atunci când natura revine la viață.

Totodată, în cadrul evenimentului, Grupul „Tradiții ormănene” va oferi mai multe spectacole, dar va prezenta și meșteșugurile și gastronomia tradițională clujeană. Toate aceste manifestări vor fi prezentate pe scena festivalului din Zakopane, unde tradițiile și obiceiurile din județul Cluj vor fi promovate la cel mai înalt nivel.

Grupul „Tradiții ormănene” a fost înființat în primăvara anului 2016, la inițiativa doamnei Aurora Cozma, o iubitoare a obiceiurilor și tradițiilor din satul natal. Comunitatea a răspuns cu entuziasm acestui demers și, până în prezent, grupul a avut numeroase participări în cadrul unor spectacole și festivaluri de folclor, atât la nivel județean, cât și național. Totodată, grupul are o lungă colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, iar în parteneriat cu acesta, instituția de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj a realizat diverse filme documentare despre cultura tradițională din județ.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza