FOTO | Căutați idei pentru un concediu altfel? De ce să alegeți Iordania ca destinație

by Cristina Mihaila
iordania, petra

O vorbă din popor spune că e bine să îți faci iarna car și vara sanie. Așa că începutul de an este pentru mulți ocazia perfectă să își facă deja planurile de vacanță, mai ales că ofertele early booking sunt mult mai avantajoase. O destinație mai puțin explorată până acum de români este Iordania, supranumită minunea din mijlocul deșertului. Vizita la Petra, ceaiul tradițional al beduinilor și un safari în deșert sunt printre experiențele care nu trebuie ratate.

Iordania este o destinaţie potrivită tot timpului anului, atât pentru cei care își doresc să meargă la mare sau o experienţă în deşert, dar şi să viziteze vestigii antice sau locuri cu semnificații biblice. Un zbor direct de la București la Aqaba durează aproape 3 ore. De aici, este accesibil așa numitul triunghi de aur al turismului din Iordania – Aqaba, Petra, deșertul Wadi Rum.

Petra, orașul construit în piatră în urmă cu mai bine de 2.000 de ani de către nabateeni și cucerit ulterior de către romani, este principala atracție. Petra s-a dezvoltat ca urmare a comerţului, având în vedere că pe aici treceau caravanele ce transportau mătăsuri din China. Situl a fost mult timp dat uitării și ocupat de beduini, până când a fost redescoperit în secolul al XIX-lea. Pe 7 iulie 2007, a devenit una dintre minunile lumii.

De la Petra, în aproximativ o oră cu autocarul, ajungi în deșertul Wadi Rum (CITIT UADI RUM), în traducere Valea Lunii. Marea de nisip, păzită de uriașii din stâncă, este terenul ideal pentru pasionații de aventură și călătorii. Wadi Rum este considerat teritoriul beduinilor, turismul fiind principala sursă de venit a acestora. Zona oferă turiştilor posibilitatea de a experimenta un safari, camping sub stele, alpinism sau călătorii pe cămilă. Iar ceaiul servit într-un cort de beduini este o experiență obligatorie.

Dacă ajungeți aici, nu ratați nici cina tradițională, transformată într-un adevărat ritual. Într-o groapă săpată în nisip, umplută cu jar, se pun carne de miel, multe legume şi obişnuita oală cu orez.

Iordania este tărâmul civilizației, este practic un muzeu în aer liber. Când ajung aici, turiștii iau contact cu istoria, cu ospitalitatea iordanienilor, care se adaugă la cultura noastră locală, a spus GHASSAN KAYED, guvernatorul stațiunii Aqaba.

Pentru iubitorii de mare și sporturi acvatice, Marea Roșie oferă și ea nenumărate oportunități. Reciful este spectaculos în zonă, iar apa se menține la o temperatură constantă de 20-21 de grade chiar și pe timpul iernii iordaniene.

Deși este una dintre cele mai sigure țări din regiune, este indicat să vizitați Iordania în grupuri organizate, alături de ghizi vorbitori de limba română. De asemenea, informați-vă din timp cu privire la măsurile anti Covid, pentru a evita neplăcerile și timpul de așteptare în aeroport.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza