Europarlamentarul Eugen Tomac anunță deschiderea unei acțiuni în justiție împotriva Consiliului UE pentru neacceptarea României în Spațiul Schengen

by Christian Suciu

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) a declarat în cursul zilei de Luni că a inițiat o acțiune în instanță la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene pe tema neacceptării României în Spațiul Schengen în cadrul Consiliului JAI din data de 8 decembrie 2022.

”Nu putem accepta ca un singur stat să sfideze Tratatele Uniunea Europeană și legislația Schengen și blochează, la periferia Uniunii Europene, o națiune de peste 20 de milioane de cetățeni europeni”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, ce a calificat respingerea aderării României ca fiind „profund inechitabilă și discriminatorie”.

Potrivit lui Eugen Tomac, acțiunea sa nu va efecta procesul de negocieri al României cu Austria și nici al Bulgariei cu Olanda.

”Va evidenția doar lipsa de loialitate a unor guverne și instituții europene față de Tratat și legislația europeană și va obliga Consiliul Uniunii Europene să adopte decizia corectă privind accesul României și Bulgariei la Spațiul Schengen, un proces amânat în mod nejustificat de mai bine de 12 ani.” a mai adăugat Președintele PMP.

Acesta a explicat că acțiunea sa este una de anulare în temeiul articolului 263 din Tratatul Privind Funcționarea Uniunii Europene prin care cere declararea nelegalității deciziei implicite în urma votului din 8 decembrie 2022 prin care Consiliul JAI a decis împotriva aplicării integrale a prevederilor acquis-ului Schengen în România. Totodată, această decizie nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, spre deosebire de decizia de admitere a Croației.

În cazul în care decizia de neacceptare a României la Spațiul Schengen va fi considerată ilegală, și prin urmarea anulată de Curtea Europeană de Justiție, un nou vot asupra aceleași decizii nu va mai fi unul politic, ci unul tehnic care va ține cont strict de condițiile de evaluare Schengen, pe care România le îndeplinește iar în consecțință, votul ar fi pozitiv.

”Prevederile acquis-ului Schengen… se aplică pe teritoriul fiecăruia dintre aceste state membre numai pe pe baza unei decizii europene adoptate de Consiliu in acest sens, dupa verificarea, in conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile in materie, a indeplinirii pe teritoriul statului respectiv a conditiilor necesare pentru aplicarea tuturor partilor relevante. a acquis-ului.” susține europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

sursa:agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

3 comentarii

Dorin 10/02/2023 - 00:38

Toată stima și aprecierea pentru domnul Eugen Tomac in lupta sa pentru intrarea României în Schengen.Sper că toți europarlamentarii să îl sprijine.Eu va propun sa inițiați obținerea de semnături din partea cetățenilor români inclusiv cei din Diaspora care doresc aceasta și listele să fie trimise Curții de Justiție a UE.
În acest sens deși am 70 de ani mă ofer voluntar pentru obținerea acestor semnături.Deviza noastră trebuie sa fie :”Nu te lăsa”alaturi de “Pe aici nu se trece și deviză regala romana Nihil sine deo”

Raspunde
Dorin 10/02/2023 - 00:50

Dacă se vor implica și primăriile din toată țara și ambasadele romane din toată lumea va fi un succes.Va doriți acest lucru dragi romani?Sau rămânem niste oameni cărora cei din regiunea mea de origine le spune “fac in drum și fug in tufa”.Cunoașteți zicala?Haideți să demonstrăm Europei că am aparat-o de când ne știm și vrem sa o facem cat va fi nevoie.

Raspunde
Dorin 10/02/2023 - 01:02

Domnule Tomac,
Mă adresez D-vs pe aceasta cale pentru a va propune obținerea de semnături din partea întregului popor roman a tuturor cetățenilor români indiferent de naționalitate pentru admiterea României în Schengen,care sa vă însoțească demersul Domniei Voastre la Curtea de Justiție a Consiliului Europei.
Vă mulțumesc,
e-mailul meu este : dorinmilas@yahoo.com

Raspunde

Comenteaza