Domnilor fermieri, în coloană și fuga la bancă!

by Cristina Mihaila

Cam așa sună îndemnul venit din partea autorității pusă să rezolve problemele din agricultură. Surprinzător oarecum, mai ales că a apărut după o sumedenie de declarații care aduceau o boare liniștitoare peste rănile agriculturii.

Concret, problemele din agricultură, la fel de suferindă în aceste vremuri ca multe alte sectoare economice, ba pe alocuri chiar aproape de comă (vezi cazurile fermierilor executați financiar pentru că…a fost secetă și nu s-au făcut recoltele, deci nu pot îndeplini obligații contractuale), rămân a fi rezolvate de Cel de Sus deocamdată. Oamenii, și fermierii, și organizațiile care îi reprezintă, strigă de mai bine de un an că le este greu, că sunt lăsați ai nimănui și că statul în sine nu îi bagă în seamă, deși acum ar fi nevoie. Și au cerut despăgubiri pentru pierderile crunte la recoltele din primăvara anului trecut. Nu a fost declarație publică a celui ce conduce agricultura în care să nu promită aceste despăgubiri, adevărat, amânate mai mereu, mai spre toamnă, mai spre iarnă, mai spre primăvară. Iar acum, perdanții din agricultură au rămas cu buzele umflate, că nu primesc nimic, că bugetul e firav și miliardul de lei de care se tot vorbea s-a topit; poate ”crește” la o rectificare bugetară (mai în vară), poate, poate…

De fapt, ministrul Adrian Oros nu știe dacă și când vor fi bani și pentru astfel de plăți, dar speră și oferă…alternative. Costisitoare însă și nu pentru toată lumea, că nu pe toți fermierii îi iubesc băncile. Așadar, până se mai întremează bugetul și se mai adună ceva bani, ministrul îi trimite pe fermierii în necaz la ghișeele băncilor, cel puțin asta putem înțelege dintr-o declarație făcută la ceas de seară, la TVR. ”Eu, cum le-am spus, vom găsi soluții la fel cum am găsit și anul trecut și le-am găsit spre finele anului, la rectificarea bugetară. Nu am avut nici anul trecut la începutul anului sumele pe care mi le-am dorit (…). Speranța mea pe care am transmis-o celor cu care ne-am întâlnit, liderilor asociațiilor, este că spre finele anului, să găsim sume la rectificare și să acoperim și această doleanță. Până atunci vom identifa în următoarele zile o altă formă prin care ei să devină bancabili pe niște garanții ale ministerului, să poată lua împrumuturi bancare, și spre finele anului, noi să îi ajutăm să plătim”.

Soluția nu pare neapărat de nerealizat, mai ales că alte state europene au folosit-o deja (chiar din primăvara anului trecut, adevărat); doar că ea este aplicabilă pentru puțini, că doar toată lumea știe că din zecile de mii de fermieri reali, numai câteva mii au curajul să dea pe la bancă, iar aceasta să îi și bage în seamă. Iar asta durează, condițiile de creditare nu sunt de loc avantajoase fermierilor, iar primăvara,cu campania ei, e după colț.

Așa că, în loc de rezolvări imediate și pertinente, agricultura primește…declarații. Politice și triumfaliste, chiar dacă unele nu au legătură cu viața fermierului. Este de mirare cu câtă ușurință demnitari puși să descâlcească și să rezolve problemele dintr-un domeniu sau altul își fac destul timp să nu uite că sunt politicieni. Și, evident, să se alăture și ei, măcar în mediul virtual, corului celor care laudă o măsură guvernamentală sau alta, chiar dacă nu are legătură directă cu domeniul de care se ocupă. Nu că nu ar fi normal, dar parcă altceva înseamnă principalul obiect al muncii. Adică atunci când ai de rezolvat multe, multe chestiuni presante (și de a căror soluționare depinde direct viitorul a sute de mii de oameni), o declarație politică nu ține de cald. Cu ce îl ajută pe țăran, pe fermier, cele spuse de Adrian Oros cum că pensiile speciale pentru parlamentari au fost anulate. Aș pune chiar o tușă grosieră întrebând ”Ce știe țăranul ce e șofranul”? De ce l-ar mișca pe țăran pensiile de care doar a auzit? Că doar el primește câteva sute de lei pe lună, deși a stat cocoșat 30 de ani pe câmp, la fostele CAP-uri. Așa că îl citez din nou pe ministrul agriculturii, care vorbește de gravele și presantele probleme ale agriculturii, cu declarația ”revenim la normalitate! Pensiile speciale pentru parlamentari au fost anulate! Angajamentul #PNL a fost îndeplinit azi la votul din plenul Parlamentului. Astfel, pensiile trebuie să se bazeze pe principiul sănătos al contributivităţii! Acesta este doar începutul! Românii trebuie să primească respectul pe care îl merită! #DreptatePânăLaCapăt”.

Poate le face cineva dreptate și fermierilor. Poate…

Cătălin Lența

Te-ar putea interesa si

Comenteaza