Directorul unui spital COVID din Cluj: “Nu mai facem față. Cazurile din ultimele luni sunt mai grave decât cele de anul trecut”

by admin

Înmulțirea cazurilor de infectare cu Covid-19 începe să pună din nou presiune pe sistemul medical. Din spusele medicilor, cazurile actuale sunt mai grave decât anul trecut și tot mai mulți tineri ajung la spital din cauza infecției cu Sars-Cov2 și a noilor tulpini. Situația la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca este critică. Medicii au aparatură necesară, ventilatoare, medicamente, dar sunt epuizați după un an de muncă la foc continuu și abia mai fac față.

“De unde să mai ducem cadre medicale care să ne ajute? Capacitatea este maximă în spitalele din Cluj, cât și din România. Până acum peste 85% dintre pacienți s-au vindecat la noi în spital. Din 1.300 și ceva s-au vindecat un număr important de pacienți, dar cu eforturi foarte mari. Dumnezeu știe al câtelea val este acum, al treilea, al patrulea… Noi ne așteptam la o scădere a numărului de cazuri, dar dimpotrivă, ele au crescut. Acum avem aparatură necesară, ventilatoare, ventilatoare non-invazive, medicamente, însă problema este resursa umană care este cea mai importantă într-un spital.

Acum unde să mai internăm pacienții? Nu poți să scoți pe cineva și să pui alt pacient. Am putea suplimenta paturile, dar nu mai aveam cadre medicale disponibile să facă față solicitărilor. Sunt unii dintre noi care nu și-au luat nici măcar un sfert de concediu anul trecut. Pe terapie intensivă avem 3 medici care fac a nu știu câta noapte de gardă de ceva vreme. Este o situație la limită, iar autoritățile știu acest lucru. Nu este vorba despre studenți la medicină, ci despre medici pneumologi. Aici este problema, trebuie să avem specialiști care să facă față la aceste aparate complicate. Știți foarte bine ce se întâmplă cu ventilatoarele, dar și cu oxigenul, sunt aparate cu un risc foarte mare”, a declarat pentru Servus, Cluj!, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Vasile Mureșan.

Spitalul Clinic “Leon Daniello” se află la capacitate maximă atât pe secția de terapie intensivă, cât și pe cea intermediară. Cei mai mulți dintre pacienții internați au vârsta sub 50 de ani.

“Suntem la capacitate maximă și la terapie intensivă, dar și pe secția cu paturi Covid care este terapia intermediară. Cei mai mulți pacienți îi avem sub vârsta de 50 de ani, chiar mulți tineri din păcate. Până acum aveam preponderent persoane peste 60 de ani. Cred că aceste cazuri au crescut în urma măsurilor de relaxare, poate deschiderea școlilor, din cauza teraselor, ați văzut ce era și la Băile Felix.

Cazurile din ultimele luni sunt mai grave decât anul trecut. La noi doar cazurile severe și critice ajung. Înainte aveam și cazuri ușoare pe care le investigam și le trimiteam la Spitalul de Recuperare, dar acum avem doar cazuri grave și de terapie intensivă. Avem 5 paturi pe terapie intensivă, dar am mai suplimentat cu un pat și avem 6 în total. Avem și terapie intermediară de 12 paturi. Aici, acești pacienți nu sunt intubați, dar au ventilație non-invazivă. Pe aceștia îi ajutăm cât putem, cu oxigen, cu tot ce trebuie. Personalul nostru este epuizat, nu mai face față din păcate. Capacitatea totală este de 67 de paturi cu terapie intensivă, cu paturi de Covid”, încheie medicul Vasile Mureșan.

Prefectul Clujului, Tasnadi Istvan, spune că la nivelul județului există în acest moment următoarea structură de paturi destinate pentru patologia COVID 19:

  • Paturi COVID 19 în judetul Cluj – 494 din care astăzi ocupate 429
    Paturi COVID 19 ATI cu ventilatoare – 73, ocupate 69.
  • Pacienti ventilati non invaziv – 35 .
  • Paturi COVID 19 ATI intermediară fără ventilatoare – 20

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

clisma zilei 09/03/2021 - 03:11

Bocirea că pandemia ca produs medical din laborator pune presiune pe sistemul medical ce pică moral după trei zile de efort, când meseria reclamă anduranță, dar breasla din linia întâi vrea doar plaja cu palmieri, sau altă meserie ? Poate altcineva va fi mai capabil de munca intensă susținută la 5 paturi pe terapie intensivă suplimentate cu unu’, 6 în total, 12 sau 73, la câta populație, ce bugete cât personal ?!

Raspunde
tudy 09/03/2021 - 09:46

Ma lasi iarasi vreti bani???? de la stat?? nu va ajung salariile de nababi plus ca mai luati si de la PRIVAT LA GREU! Cum se inmultesc cazuriel gata NE PLANGEM!! Daca nu faceti fata PENSIONATI-VA si lasati pe altii mai tineri sa-si faca treaba. Ce va obositi si nu mai ajungeti la PRIVAT in tim util sau APT!!! SA VA FIE RUSINE ca nu va mai satura Dumnezeu!!

Raspunde

Comenteaza