Consiliul Național al Elevilor cere autorităților măsuri urgente în fața valului 5 al pandemiei

by admin

Consiliul Național al Elevilor cere autorităților să adopte de urgență măsurile necesare în vederea valului 5 al pandemiei, astfel încât școlile să fie pregătite pentru desfășurarea cursurilor. Elevii spun că o altă vacanță neplanificată ori desfășurarea cursurilor online pentru o perioadă lungă va spulbera şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească.

„E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar şi pentru a putea menţine şcolile deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme. Altă vacanţă forţată sau o perioadă de şcoală online generalizată pur şi simplu vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan, prin intermediul unui comunicat de presă.

CNE solicită ca toți elevii și profesorii să fie testați pe bază de salivă de două ori pe săptămână, în cadrul unei proceduri clare, care să poată fi efectuată în spațiul școlar. De asemenea, se cere adoptarea unui algoritm de calcul în baza căruia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli, incluzând mai mulţi parametri, precum rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară, scrie Agerpres.

Elevii solicită și dotarea unităților de învățământ cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii, astfel încât să existe o procedură „clară” de dezinfectare după fiecare schimb de clase. CNE mai cere un program pilot, care apoi poate fi extins, de tipul „testare în curtea şcolii”, prin intermediul căruia, în zilele de weekend, în baza unei cereri prealabile, elevii şi personalul didactic să aibă posibilitatea de a se testa gratuit împotriva COVID-19, prin teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul DSP – cu prioritate în unităţile de învăţământ care nu dispun de un cabinet medical.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza