Carantina obligatorie după revenirea în țară, declarată neconstituțională

by admin

Curtea Constituțională i-a dat dreptate Avocatului Poporului. CCR a admis că este neconstituțională măsura carantinei obligatorii a persoanelor care vin în țară din zone afectate de epidemia de coronavirus. 

Potrivit Curții Constituționale, restrângerea unor drepturi nu poate fi făcută printr-un ordin de ministru, ci trebuie încuviințată mai întâi de Parlament. În aceste condiții, cei care au stat în carantină pot cere despăgubiri statului român.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la măsurile de carantină și izolare la sfârșitul lunii mai.

„Restrângerea exerciţiului drepturilor şi libertăţilor de către un membru al puterii executive, contravine atât principiului securităţii juridice, cât şi principiului legalităţii restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi cele ale art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei”, explica atunci Avocatul Poporului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza