Atenție, clujeni! Țânțarii și căpușele fac ravagii. Medic: „Dacă a mușcat înainte un alt animal poate să transmită bolile”

by admin

Bolile transmise de insecte reprezintă amenințări serioase pentru familii. Vremea schimbătoare din această perioadă le zăpăcește și pe insecte, în special pe țânțari. Având în vedere situația cauzată de coronavirus, lumea este speriată și nu se împacă cu ideea de a merge la medic pentru o căpușă sau o mușcătură de țânțar, însă, odată neglijate, aceste simple mușcături se pot transforma în afecțiuni grave.

„Schimbările acestea de climă nu sunt bune nici pentru oameni nici pentru insecte. Chiar am avut acum un caz de copil de 3 ani, care a fost la Poieni și tot e mușcat de țânțari. A venit la cabinet și i-am dat medicamente. Noi în general le dăm antialergice și două medicamente cu aplicație locală care sunt special pentru mușcăturile de insecte. Pentru persoanele active ar fi bine să prevină cu un spray”, declară pentru Servus Cluj, dr. Ioan Mureșan.

Nici căpușele nu stau cuminți. Medicii de familie susține că au constat cazuri de căpușe. Este o soluție bună să scoatem noi căpușă acasă sau este necesar să mergem la cabinetul medicului de familie? Dr. Ioan Mureșan recomandă pacienților să se prezinte la cabinet pentru mai multe investigații deoarece s-ar putea ajunge la complicații.

„Nu știm dacă căpușa e sănătoasă sau dacă e bolnavă și poate să transmită boala Lyme, ori encefalita de căpușă. Căpușa poate fi bolnavă și cu alte boli. Dacă a mușcat înainte un alt animal de pădure poate să transmită bolile. Dacă reușesc să scoată căpușa în primele 2-3 ore de la înțepătură și locul respectiv nu are modificări locale, atunci înseamnă ca a fost contactul redus cu insecta respectivă. Dacă se depășesc parametrii menționați mai sus este nevoie să meargă la urgențe sau medicul de familie pentru a primi antibiotic pentru o zi”, mai explică medicul.

foto: adevarul.ro

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Bula 06/07/2020 - 21:53

Cu cativa ani inainte, se faceau stropiri cu insecticide din avion, de la inceputul verii pana la toamna. Tantari au fost mai putini, iar capuse au existat doar in jurul turmelor de oi.

Astazi nu se mai fac stropiri din avion, doar de la sol.
Rezultatul: anul acesta am “incasat” deja 3 capise, plimbandu-ma in parcurile orasului !
Vapusele sunt atat de raspandite ca, am gasit deja si in blana pisicii vecinei, dar si in pielea ei (avem in curte 2 straturi de legume, niste flori si putin gazon).

Degeaba avem proiecte mari pentru arasul nostru metropolitan european, daca nu rezolvam aceste “mici” probleme.

Apropos de problemele “mici”: astazi am indurat chinuri groaznice, umbland prin oras: in decurs de 5 ore de umblat pe jos am fost nevoit sa-mi retin “treaba nica”, care a devenit un cosmar ! In zonele unde am umblat (majoritatea pe jos) NU A EXISTAT NICI UN WC !
Tiate restaurantele fiind inchise, pe langa purtatul mastii in canicula am indurat (si nu singur ! ) chinurile “civilizatiei” moderne !

Raspunde

Comenteaza