”Angajare de clovn” se joacă astăzi la Teatrul Național Cluj-Napoca

by Christian Suciu

Spectacolul ”Angajare de clovn” al lui Matei Vișniec în regia și scenografia lui Sorin Misirianțu va fi jucat în această seară de la ora 19:00 pe scena Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Prețul biletelor variază între 15 și 40 de lei în funcție de categorie.

În ciuda comicului care se regăsește la nivelul scenelor, spectacolul întrunește totodată și teme precum introspecția, alienarea sau chiar ”moartea” potrivit descrierii organizatorilor:

” Farsa tragică Angajare de clovn – după ce a primit Premiul pentru cea mai bună piesă a anului la Galele UNITER din 1991 ,  a fost publicată în volum la Editura Unitex, în 1993. În 1995 apare şi în limba franceză sub titlul Petit boulot pour vieux clown. A fost montată cu mare succes pe numeroase scene din țară și din străinătate. Criticul Laura Pavel cataloghează Angajare de clovn drept un „text simptomatic pentru dramaturgia post-absurdă în care stridenţele avangardiste ale teatrului anilor ’60 sunt trecute prin filtrul unei ironii îndulcite cu accente lirice”.
 

Nicollo, Filippo şi Peppino sunt persoane anonime, interşanjabile. Ei pot să fie, de fapt, oricine. Inactivi în așteptarea loc, ei se află suspendaţi într-un timp incert. Se tachinează, sunt sarcastici, invidioşi, ingenui manifestând un amestec bizar de copilărie crudă şi tandreţe iubitoare. Bufonadele lor sunt, într-un fel, nişte parabole ale morţii, dar, totodată, un bun prilej de etalare a „cunoștințelor” dobândite de-a lungul unei îndelungate cariere. Nu sunt esenţial răi, ci alienaţi de o societate care le dă senzaţia că nu mai are nevoie de ei: o temă, parcă, mai actuală ca niciodată.
 

Atent exploatat în spectacol, acest conflict stă la baza tuturor acţiunilor fizice ale interpreților. Aceste personaje „ne pot reprezenta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau profesie”. Montarea „suferă” de o energie debordantă, de un comic autentic obţinut din subtilul melanj al dramatismului celui mai profund cu umorul sclipitor. ” informează organizatorii spectacolului

Te-ar putea interesa si

Comenteaza