Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, iluminat în portocaliu

by admin

Comunitatea medicală din lumea întreaga, sărbătorește azi, 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.

„Într-un an în care am vorbit atât de des despre cât de important e să facem o echipă comună, cadre medicale și pacienți, pentru a ne proteja, această zi este mai importantă ca oricând. Toți cei care își doresc să marcheze, alături de noi, această zi, o pot face printr-un mic accesoriu portocaliu adoptat”, spun reprezentanții Institutului Inimii.

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este marcată și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj prin iluminarea în portocaliu a clădirii principale situată pe strada Iuliu Moldovan. Sloganul din 2020 ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca pe 17 septembrie Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este „Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță! (Safe health workers, Safe patients)”, informează transilvaniareporter.ro

Potrivit lui Ioan Mureșan, managerul spitalului care de mai bine de jumătate de an tratează doar cazuri de infecție cu noul coronavirus, clădirea va fi iluminată în portocaliu de mai multe reflectoare, după lăsarea serii, în semn de conștientizare a importanței pe care o are desfășurarea activității în condiții sigure. Mai mult, personalul medical de pe secția Adulți 2 a marcat această zi prin purtarea în piept a unor însemne portocalii, culoarea desemnată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) ca simbol al acestui eveniment.

„Am răspuns și noi propunerii ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, n.r.) și ne-am gândit că ar fi o bună ocazie să organizăm această acțiune. Pentru noi nu este doar Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, ci și Ziua Mondială a Siguranței Personalului. Pacienții nu pot fi în siguranță, dacă personalul nostru nu este în siguranță”, a precizat pentru Transilvania Reporter managerul SCBI, Ioan Mureșan.

Potrivit acestuia, situația cazurilor de infecții cu noul coronavirus creează în continuare îngrijorare, un exemplu fiind cele două focare raportate la două cămine de vârstnici din Dezmir și Gilău.


„Lucrăm într-o tensiune foarte mare și toată aceasră perioadă necesită o mobilizare completă a personalului și a tuturor unităților angrenate în acest proces, atât spitalele din linia unu și doi, cât și spitalele suport. Secțiile de terapie intensivă sunt și ele încărcate și îmi fac probleme pentru că au venit cazuri din ce în ce mai grele și numărul deceselor a crescut. Am nevoie de personal cu pregătire pentru terapie intensivă. După ce am deschis spațiile în clădirea de la Medicina Muncii, nevoia de personal calificat a crescut. Personalul fără experiență nu se poate forma așa de ușor cum s-ar crede. Alte soluții nu am și trebuie să mă folosesc doar de ce am. Sper să revenim cât de curând la un normal care să ne permită să gestionăm bine lucrurile. Încă nu am fost copleșiți chiar de tot”, a mai spus Ioan Mureșan pentru Transilvania Reporter

Te-ar putea interesa si

Comenteaza