Ziua Culturii Naționale. Ce evenimente vor avea loc la Cluj-Napoca

by Oana Spiru

Ziua de 15 ianuarie, moment cu dublă însemnătate pentru poporul român, când este celebrată atât Ziua Culturii Naționale, cât și ziua marelui poet național Mihai Eminescu, va fi marcată de instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj printr-o serie de evenimente adaptate contextului epidemiologic actual.

Astfel, joi, 13 ianuarie a.c., de la ora 17.00, 𝐒𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐞 ,,𝐓𝐮𝐝𝐨𝐫 𝐉𝐚𝐫𝐝𝐚” va deschide seria manifestărilor cu o serată muzicală susținută de experții Olga Bordaș, Dana Liliana Ciuca, Ioan Dordoi, Ciprian Poenaru, împreună cu cursanții acestora, care vor trece în revistă toate genurile muzicale. Acompaniamentul va fi asigurat de Taraful ,,Rapsozii Ardealului” al Școlii. Tot cu această ocazie vor fi expuse și lucrările premiate la Concursul Național de Pictură, Grafică și Ceramică ,,Focus”, ediția a XII-a.

Vineri, 14 ianuarie 2022, de la ora 13.00, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐚𝐥 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞𝐢 invită publicul să ia parte la vernisajul expoziției ,,Cuvinte și lucruri. Desenele corespondenților la anchetele lingvistice indirecte ale Muzeului Limbii Române”, deschisă special cu această ocazie. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul de Lingvistică și Istorie Literară ,,Sextil Pușcariu”, Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, invitați speciali dr. Gheorghe Mândrescu și dr. Ion Cuceu, curator CS III dr. Cosmina-Maria Berindei. În perioada cuprinsă între anii 1922–1937, Muzeul Limbii Române din Cluj-Napoca trimitea către intelectualii din satele Românei Mari opt chestionare ce au constituit ancheta lingvistică indirectă, concepută de Sextil Pușcariu pentru consemnarea faptelor de limbă vorbită. Expoziția conține desene din fondul de răspunsuri la aceste chestionare, completate cu câteva desene din fondul de răspunsuri la chestionarele Muzeului Etnografic al Transilvaniei la care au participat, în mare măsură, aceiași corespondenți.

Tot sub semnul Zilei Culturii Naționale și al omagierii marelui poet Mihai Eminescu, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 ,,𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐨𝐠𝐚” 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐢𝐮𝐜𝐞𝐚 găzduiește, până în 15 februarie, expoziția ,,Luceafărul” ce cuprinde fotografii și documente dedicate ,,Luceafărului poeziei românești”.

𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐂𝐥𝐮𝐣 întregește seria manifestărilor prin evenimentul ,,Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, ce va avea loc vineri, 14 ianuarie, de la ora 15.00, în foaierul Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga”. Vor fi aduse împreună cântece tradiționale, lucrări consacrate din muzica cultă și de inspirație folclorică, scrise de compozitori români, dar și momente poetice din opera lui Mihai Eminescu. Tot cu acest prilej va fi lansat și albumul fotografic ,,Tradiții în satele clujene”, o ,,sinteză în imagini” a activității CJCPCT din ultimii doi ani.

Ca în fiecare an, 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧𝐚 ,,𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐨𝐠𝐚” propune publicului un program care oferă ocazia de a reflecta asupra identității spirituale și naționale, marcând festiv, împreună cu o serie de invitați, această sărbătoare a culturii. Activitățile organizate atât de filialele de cartier, cât și de secții de la sediul central, vor fi derulate în decursul mai multor zile și vor avea loc on-line, fiind implicați elevi ai mai multor școli din municipiu. De asemenea, vor fi deschise, în perioada 14-21 ianuarie a.c., expoziții de publicații la toate filialele de cartier, intitulate generic ,,Ziua Culturii Naționale – 172 de ani de la nașterea poetului, prozatorului și publicistului Mihai Eminescu (15.01.1850 – 15.06.1889)”.

O altă instituție implicată în activitățile omagiale este 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐚𝐩𝐮𝐬𝐢 ,,𝐏𝐮𝐜𝐤” care sâmbătă, 15 ianuarie a.c., începând cu ora 10.00, va difuza înregistrarea audio a poemului ,,Luceafărul”, de Mihai Eminescu, în lectura actorilor secției române a teatrului. De asemenea, de la ora 17.00, va fi transmisă pe pagina de Facebook, înregistrarea audio a poveștii ,,Făt Frumos din lacrimă”, în lectura actriței Ramona Atănăsoaie.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza