Ylva Johansson despre admiterea României și Bulgariei în Schenen-ul terestru:” Am propus Consiliului să stabilească data eliminării controalelor terestre pentru România și Bulgaria”

by Christian Suciu

Comisarul European pentru Afacerile Interne, Ylva Johansson, a participat joi la o întâlnire cu miniștrii de interne Cătălin Predoiu și Kalin Stoyanov la Sofia unde aceștia au discutat despre aderarea completă în Spațiul Schengen a României și Bulgariei. Aceasta a afirmat că a solicitat Consiliului să stabilească în acest an data de la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre pentru România și Bulgaria.

”Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România. De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre.”, a declarat Comisarul European, Ylva Johansson.

Johansson susține că România și Bulgaria ar fi chiar mai avansate decât unele state din Spațiul Schengen în ce privește securitatea frontierelor externe.

”Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Şi ultimul lucru pe care aş dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar şi pentru mine personal, să văd Bulgaria şi România ca membri deplini ai spaţiului Schengen. Şi sunt absolut convins şi foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de comisar european.”, a mai adăugat Ylva Johansson în urma întâlnirii de la Sofia.

Totodată, Ministrul Cătălin Predoiu a transmis, la rândul său, că atât România, cât și Bulgaria sunt pregătire pentru eliminarea controalelor terestre

”Suntem pregătiţi să o facem. Am implementat cu succes decizia luată în 2023. Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre şi frontierele europene pentru a combate migrația ilegală şi crima organizată transfrontalieră. Şi este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obținut anul trecut. Dar suntem şi aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetățenilor noştri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România şi Bulgaria.”, a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

sursa: Agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza