Vlad Pop, tânărul care aleargă pentru educația a 100 de copii bolnavi de cancer: “Ei sunt super-eroii mei. Dacă ei pot, eu nu am de ce să mă plâng”

by admin

Asociația Magic, alături de Vlad Pop, a demarat din ianuarie 2020, proiectul MagicEDU, prin care 100 de copii cu afecțiuni grave, din familii care întâmpină mari dificultăți financiare, primesc lunar burse în valoare de 500 de lei care să-i ajute să nu abandoneze școala și să-și urmeze visele. Până acum, asociația a reușit să strângă 57 de burse, iar până la finalul proiectului și-a propus să facă rost de 600.000 de lei. Momentan, au doar jumătate din acești bani, cu ajutorul cărora pot ajuta 100 de copii, timp de 6 luni. Pentru a reuși să completeze suma necesară, ultramaratonistul Vlad Pop, cel care, pe 9 martie 2019, a câștigat cursa de 193 km la 6633 Arctic Ultra, pentru copiii MagiCAMP, își dorește să parcurgă distanța de 620 de km, de la Cluj la Constanța.

“Startul cursei va avea loc pe 1 martie, la ora 8, de la Casa Radio Cluj. Dacă cineva își dorește să alerge 100 de metri sau să vină cu mine 1km, sau până la ieșire din Cluj, m-aș bucura să avem o voce mai puternică împreună. Solidaritatea voastră ar însemna mult pentru mine. Toată inițiativa va fi de fapt un marș, sania pe care o voi lua cu mine va avea 30-40 kg, practic eu nu voi alerga cu ea, va fi un pas alert. Alex Moldovan și-a propus să alerge cu mine toată distanța, până la Constanța. Anca ne va însoți până la ieșirea din Cluj, iar Cristi și Ionuț Rada vor parcurge în Cluj o distanță alături de noi. De asemenea, Tibi Ușeriu a spus că îi va face plăcere să vină și să parcurgă o distanță în Cluj. Pe parcursul orașelor pe unde vom trece, am fost anunțați ca ni se vor alătura mai mulți oameni pe anumite porțiuni. Vom fi echipați normal, ne vom adapta în funcție de vreme. Anul trecut am avut temperaturi de -50 de grade la Artic, temperatura din țară la noi nu este atât de aspră”, a explicat Vlad Pop.

Cei care nu vor putea să alerge alături de Vlad, pot să trimită un sms, la 8844, cu mesajul “Bursa” și să doneze 2 euro. Orice sumă de bani este binevenită, iar de asemenea, redirecționarea pâna la 3,5% din impozitul pe venit este o altă variantă de a ajuta.

“Îmi doresc să strâng suma de 600.000 de lei pentru 100 de burse educaționale pentru copii, ca după chimioterapie să meargă din nou la școală. Au fost părinți care și-au pierdut serviciul din cauza pandemiei, iar ajutorul nostru a fost de prisos. Noi am ales 100 de copii din toată țara pe care să îi sprijinim în funcție de rezultatele lor la școală, de situația materială, de examenele pentru care se pregătesc și ținem legătura cu ei telefon, pe mail. Ei își pot cumpăra cărți, tablete, să aibă bani de transport, să folosească acea sumă de 500 de lei pentru educația lor. Statul nu asigură acești bani pentru cheltuiala copiilor cu afecțiuni oncologice. Acești copii care suferă de cancer tind să renunțe la școală și nu primesc un sprijin în spital sau după ce ies. De aceea cred că este de datoria mea, dacă sunt sănătos, având o familie și un serviciu, să răsplătesc pentru toate acestea prin lupta unei educații mai bune pentru acești copii”, ne povestește Vlad.

Strategia gândită de Vlad este să poată simula cât mai bine o cursă Artic Ultra. Și-a propus să parcurgă 100 km/zi, să doarmă 4 ore pe unde apucă, iar singura oprire mai importantă să aibă loc la București, după 5 zile de alergare.

“Până în luna octombrie am avut speranța că vom putea merge la Oceanul Artic să alergăm acolo cei 620 de km, însă organizatorii de acolo ne-au spus că ținuturile nordice sunt închise. Ca urmare am propus să organizăm în România ultra-maratonul 6633 cu această distanță. Clujul este orașul meu de suflet, unde m-am născut, iar ca să parcurg o distanță asemănătoare ca cea de la Artic, singura variantă a fost să alegem finish-ul la Constanța. Compania de drumuri naționale nu a rezonat cu proiectul nostru, nu ne-a oferit aprobarea să mergem pe autostradă, a trebuit să recurgem la planul B prin Cluj-Apahida-Targu Mureș-Sighișoara-Bran-București-Constanța. Vom face o oprire la Magic Home în capitală, la căsuța copiilor și a părinților lângă spitalul de la Fundeni. Strategia cursei este să parcurgem 100 km/zi. Să dormim cam 4 ore în cort sau pe marginea drumului, să mâncăm din mers. Vreau să trăiesc cât de cât condițiile maratonului de la Oceanul Artic. Să parcurgem distanța în 5 zile până la București, iar apoi ne vom opri la cazinoul din Constanța în funcție de trafic, dar și de vreme”.

Dorința lui Vlad de a ajuta se datorează unui băiețel pe care l-a observat în tabăra MagiCAMP, acum câțiva ani. De asemenea, momentele grele de depresie prin care a trecut, l-au întârit și, totodată, l-au convins că trebuie să dăruiască, de fapt, bunătate.

“Eu am început să alerg în 2015. Am trecut peste o relație de 12 ani și m-am mutat în Cluj. Eram într-o perioadă dificilă, eram într-o depresie, nu înțeleam de ce mi se întâmplă lucrurile acestea. Mergând voluntar în tabara MagiCAMP, viața mea a căpătat un nou sens. Am întâlnit un băiețel căruia i-a fost ulterior amputat piciorul, deoarece avea o tumoare. Visul lui era să ajungă fotbalist la echipa națională a României. Atunci mi-am dat seama că problemele mele sunt foarte mici comparativ cu ale acestor copii. Înainte eram mult mai gras, mâncam nesănătos, nu dormeam noaptea, eram stresat. La început am alergat la Cluj pentru acești copii, apoi în țară, în Europa, la Hong Kong sau pe alte continente. Apoi mi-am dorit din 2018 să fiu ambasadorul acestor copii, să alerg la ultramaratoane.

Ei sunt super-eroii mei. Sunt un exemplu de putere, luptă cu această boală și își doresc să fie învingători, dacă ei pot, eu nu am de ce să mă plâng, că ma doare un picior sau sunt obosit. Cred că probleme mele sunt prea mici pentru a fi nemulțumit. Singura lor dorință este să fie sănătoși și să meargă înapoi la școală și pentru asta lupt, alerg și cred că putem cu toții să oferim o șansă la educație acestor copii. M-am vindecat de depresie odată cu această inițiativă. Voluntariatul este o formă de egoism în urma experienței pe care am acumulat-o. Ajuți pe cineva, dar te ajuți și pe tine. Povestea mea, cursa aceasta, poate să convingă comunitatea, să facem împreună o Românie mai bună”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza