Vitiligo, boala „petelor albe”. Medic: „Se asociază frecvent cu alte boli autoimune”

by Oana Spiru

Vitiligo este o afecțIune complexă în care o multitudine de factori determină distrugerea melanocitelor si aparitia unor placi albe, depigmentate in mai multe zone ale corpului.

Persoanele cu vitiligo observă, iniţial, plăci albe (depigmentate) la nivelul pielii. Cel mai frecvent, acestea sunt localizate pe zonele fotoexpuse: mâini, braţe, picioare, faţă. Alte localizări frecvente: încheietura mâinii, zona inghinală, în jurul gurii şi ochilor. În plus, pacienţii cu vitiligo pot avea o albire prematură a părului de pe scalp, a genelor, a sprâncenelor şi a bărbii.

„Vitiligo este înca, din păcate, o nebuloasă pentru noi. Stim că are o componentă genetică și că are o predispoziție genetică. Este și o boală cu un substrat autoimun astfel că se asociază frecvent cu alte boli autoimune. În ceea ce privește debutul bolii știm că exista 2 factori: stresul și arsura solară. Așa că, cu cât îi evităm mai mult, cu atât mai bine. Nu sunt neaparat cauza bolii ci factorii ce apasă pe pistol și declanșează o boală care era deja acolo în stare latenta”, explică dr. Anca Ciorogar.

Vitiligo apare și la copii, așa că este important să ne monitorizăm pielea și în momentul în care remarcăm că există vreo pată de culoare albă să ne adresăm unui medic dermatolog care poate stabili un diagnostic de vitiligo.

Mai multe detalii despre acest subiect la Sănătate cu Stil, sâmbătă, de la ora 11, la Prima Tv.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza