VIDEO: Problemele continuă pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș- Turda. Este puțin probabil să fie gata în acest an

by admin

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a dat asigurări că ultimul lot al Autostrăzii Sebeș- Turda va fi finalizat în această vară și astfel vom putea circula doar pe autostradă din Cluj la Sibiu. 

„Pe A10, lotul 2, de 24 km, se termină anul acesta, loturile 1, 3 și 4 fiind deja în circulație. Lotul 2 este executat în proporție de 85-90%, fiind efectuat de o companie grecească și va fi terminat în vară. De fapt, proiectul a început în 2015 și trebuia să dureze doar 18 luni, deci nu este o mândrie pentru noi”, a declarat Cătălin Drulă, la B1 TV.

Afirmațiile ministrului sunt însă contrazise de realitatea din teren. Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au efectuat pe 4 martie o filmare pe lotul 2 al autostrăzii, iar concluziile nu sunt doar dezamăgitoare, ci de-a dreptul îngrijorătoare. Ritmul de lucru al companiei Aktor este cel puțin descurajant, iar situația de pe șantier s-a agravat brusc în ultima săptămână, după ce în ultimele luni se părea că lucrurile revin la normal.

„Conform detaliilor aflate de echipa API din teren, problemele financiare ale companiei Aktor (cauzate de conflictele interne dintre acționarii principali ai companiei- mamă ELLAKTOR din Grecia) s-au reflectat direct și rapid asupra șantierului din România. De exemplu, cantitatea de motorină disponibilă pentru ziua de ieri pe șantier pentru utilaje și echipamente a fost de numai 4.000 litri. Adică suficientă pentru cel mult 20 de autobasculante și câteva excavatoare/buldozere, raportat la un lot cu lungimea de 24,25 de km.

Iar asta se întâmplă exact acum, când condițiile meteo sunt cele mai prielnice pentru orice șantier- se pot realiza lucrări de toate tipurile, de la terasamente la structuri de beton.

În condițiile actuale, perspectiva ca pe acest lot să se poată circula până la sfârșitul anului 2021 este tot mai puțin probabilă, ținând seama de volumul și complexitatea lucrărilor care au mai rămas de executat”, au arătat cei de la Pro Infrastructură.                                                                                                                                                                                                                                            

Stadiul fizic al șantierului se apropie de 80%, nu mai există blocaje birocratice semnificative, de aceea APi solicită autorităților să reacționeze la indolența constructorului care a prezentat până acum peste 25 de revizii ale programului de finalizare, bineînțeles toate nerealiste, mincinoase, ultima dată de predare propusă fiind 25.06.2021.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza