VIDEO: Probleme pe tronsonul Nădășelu- Zimbor al Autostrăzii Transilvania. Ar putea fi deschis circulației abia peste doi ani

by admin

Vești îngrijorătoare de pe șantierul Autostrăzii Transilvania. Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au vizitat tronsonul dintre Nădășelu și Zimbor și apreciază că acesta ar putea fi deschis circulației abia în 2025, în ciuda mobilizării exemplare a antreprenorului general.

„Estimăm că stadiul fizic este ~57%. Deși cei de la UMB sunt în continuare bine mobilizați, lotul a trecut de la categoria „circulăm în 2024, poate chiar din 2023” în urmă cu 12 luni la „mai vorbim prin 2025” în prezent. În 2022 sperăm că aceasta va fi prima autostradă finanțată prin PNRR deschisă traficului, iar acum începem să avem emoții pentru 2025.

În noiembrie 2022 antreprenorul a primit o extensie de timp până în aprilie 2025 și în decembrie a mai primit una. Momentan, graficul de execuție actualizat aprobat indică finalizarea în data de 13.07.2025!

Însă cel mai mult ne îngrijorează lentoarea CNAIR în tranșarea situației soluțiilor noi de la Nădășelu și Topa Mică. Alunecarea masivă de la Nădășelu a „bubuit” la început de septembrie 2021. Oficialii CNAIR au avut nevoie de vreo 18 luni de dezbateri și scărpinat în cap ca să se decidă că vor licita separat lucrările fiindcă nu mai este loc în rezervele de implementare și în spațiul legal de adiționare a contractului, dar tot nu au lansat procedura de achiziție!

Această „mișcare” birocratică nu este o premieră, dimpotrivă. Cel mai bun exemplu similar este lotul 3 al A1 Lugoj-Deva, acolo unde constructorul spaniol Comsa care executa autostrada a fost singurul ofertant și (până la urmă) câștigător al contractului pentru lucrările suplimentare.

Solicităm CNAIR să demareze de urgență licitația aferentă soluțiilor de la Nădășelu și Topa Mică. Altfel riscăm să ajungem în 2026 cu inaugurarea”, se arată în analiza celor de la API.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza