VIDEO: O echipă de elevi din Maramureș a stabilit un nou record național la cea mai mare înălțime atinsă de un balon cu heliu

by admin

O echipă de elevi din Maramureș a stabilit un nou record național la cea mai mare înălțime atinsă de un balon cu heliu. Tinerii sunt elevi ai Liceului „Petru Rareș” din Târgu Lăpuș și, sub îndrumarea doamnei profesoare de fizică Mihaela Leșe, și-au propus să lanseze un balon meteorologic cât mai departe în stratosferă. Proiectul a primit numele „Petru Rareş Straight To Space” și a urmărit să promoveze știința în rândul tinerilor.

„Petru Rareș Straight To Space este un proiect lansat cu scopul de a promova știința și de a face lucruri mărețe. Pentru că ni s-a confirmat de mai multe ori în decursul existenței că cerul nu este limita, am venit cu ideea de a ajunge acolo, cât mai departe. 

Ce implică acest proiect? Pentru că suntem niște oameni practici și nu ne dăm în lături de la muncă, proiectul nostru va reprezenta o lansare de balon meteorologic în stratosferă (cât mai departe de noi, cât mai aproape de stele) și pe cine altcineva să trimitem acolo decât pe tovarășul nostru, Petru Rareș(să se prindă și el că de pe vremea lui, Pământul e altfel)”, se arată pe pagina de Facebook a proiectului.

Lansarea a avut loc într-o comună din județul Buzău. În cele din urmă, balonul a urcat până la peste 37.000 de metri, un record pentru țara noastră.

„Cea mai mare înălțime atinsă în România de un balon de 2.000g, 37.300m a fost realizată de echipa Petru Rareș Straight To Space ieri la comuna Stâlpu.

Echipa aceasta a făcut totul posibil. Când am început primele demersuri pentru proiect, acum câteva luni, ideea arăta ca un vis frumos. Am întâmpinat fel și fel de greutăți, am crescut și am învățat că proiectele, oricât de grele și complexe ar fi, pot fi realizate dacă ai suportul unor oameni frumoși și ambițioși. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă lansarea noastra: profesorilor noștri care ne-au susținut din primul moment, elevilor participanți, domnului Constantin Ferșeta și băieților de la RISE (Romanian In Space Engineering) pentru consultanță și suport tehnic, domnului Adrian Marc pentru transport, sponsorilor noștri, prietenilor și tuturor celor care au susținut într-o formă sau alta ideea aceasta de promovare și conștientizare a științei”, au scris tinerii pe rețelele de socializare.

Acum urmează o parte cel puțin la fel de interesantă: prelucrarea datelor colectate de balonul meteorologic.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza