VIDEO: Imagini dezolante pe un tronson al Autostrăzii Transilvania. Lucrările ar putea fi din nou amânate

by admin

Imagini dezolante surprinse de reprezentanții Asociației Pro Infrastructură pe cei 28 de kilometri ai lotului Biharia- Chiribiș al Autostrăzii Transilvania. Demarat în urmă cu 17 ani, șantierul arată ca într-un film post-apocaliptic: terasamentele au fost năpădite de buruieni și culturi agricole, aliniamentul este abia vizibil, iar armăturile au ruginit.

„Nu e ficțiune, ci realitate cruntă: lucrări demarate în 2004 de Bechtel, reziliere cu americanii în 2013 (la 50% stadiu pe Suplacu de Barcău-Borș), apoi în 2015 re-contractare cu spaniolii de la Corsan-Corviam și… iar reziliere în 2016 pentru că noul-vechi antreprenor n-a făcut practic nimic.

Apoi în august 2017 se licitează din nou și după 3 (trei!) ani se semnează contractul în iulie 2020 cu românii de la Trameco/Selina: 6 luni proiectare, 18 luni execuție, 326 milioane RON plus TVA”, scriu cei de la Pro Infrastructură.

Reprezentanții Asociației atrag atenția că și noul contract ar putea fi reziliat, după ce contractorul a cerut majorarea contractului cu peste 130 de milioane de lei. Asta înseamnă o nouă amânare a lucrărilor.

„Drama halucinantă a acestui tronson blestemat este departe de deznodământ! Actualul constructor spune că diferențele din teren față de expertiza CNAIR sunt majore și cere peste 130 milioane de lei pentru lucrări suplimentare (40% din contract).

Ne întrebăm, retoric, când a ofertat la 72% din prețul estimat de CNAIR și ulterior a semnat, oare nu putea să anticipeze problemele? Culmea coincidenței, 326 milioane (valoarea contractului) plus 130 (suplimentarea invocată) înseamnă 456 milioane, adică practic costul estimat de CNAIR în licitația din 2017.

Acum există două soluții. Antreprenorul renunță la (o parte din) pretenții și se ajunge la o sumă de compromis care poate fi adiționată legal la contract sau se execută ce s-a licitat (cu unele modificări nesemnificative) și celelalte lucrări se scot separat la (încă o) licitație.

Sau, desigur, se reziliază. A treia oară. Urmând, evident, încă niște ani de birocrație și degradări care vor crește și mai mult prețul final!

Cerem responsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România să tranșeze situația în cel mai scurt timp ca să putem finaliza acest segment blestemat până în 2024, la 20 (douăzeci) de ani de la prima lopată!”, solicită reprezentanții Pro Infrastructură.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza