VIDEO: Clujul, supravegheat cu ajutorul dronelor. Ce vor urmări acestea

by admin

Clujul va fi primul oraș din România supravegheat cu ajutorul dronelor. Acestea vor survola municipiu, pe durata stării de urgență, pentru a ajuta la menținerea ordinii și a măsurilor de distanțare socială impuse de autorități.

Sistemul de supraveghere, unic în România, a fost implementat de Prefectura județului Cluj, în parteneriat cu IPJ Cluj.

„Cu ajutorul dronelor se vor urmări, în principal, următoarele aspecte: 

  • verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;
  • obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);
  • dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;
  • prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.

Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel. Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospecialele poliției”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Cluj.

Dronele vor acționa în anumite locații, stabilite zilnic. La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și militari, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite.

Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza