VIDEO: Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca împotriva noilor tulpini de coronavirus? Răspunsul îl dă profesorul clujean Răzvan Cherecheș

by admin

Mulți români sunt reticenți cu privire la eficiența vaccinului produs de AstraZeneca, în special împotriva noilor tulpini de coronavirus. Expertul clujean Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş Bolyai”, din Cluj-Napoca, răspunde acestor întrebări printr-un filmuleț postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună şi atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, şi care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecţie minimă la simptome uşoare şi moderate. Studiul nu a realizat protecţie la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, a explicat profesorul clujean.

Răzvan Cherecheș atrage însă atenția că studii in vitro pe vaccinurile Pfizer şi Moderna au arătat că și aceste vaccinuri au o eficacitate scăzută pe tulpina B1352 din Africa de Sus.

„Motivul este mutaţia E484K, o mutaţie ticăloasă care afectează felul în care proteina ţepuşă  se leagă de celulele din corpul nostru”, precizează profesorul Cherecheş.

Expertul clujean recomandă însă vaccinarea împotriva COVID-19, deoarece toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au protecţie extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza