VIDEO: Cămine de bătrâni din Cluj-Napoca, amendate de Protecția Consumatorilor

by admin

Mai multe cămine de bătrâni din județul Cluj au fost verificate la sfârșitul săptămânii trecute de inspectorii de la Protecția Consumatorilor. Aceștia au constatat numeroase nereguli și au aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei.

„Vineri, 13 ianuarie 2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj prin CJPC Cluj, sub coordonarea vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca, a desfășurat o acțiune de control la operatorii economici care prestează servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice, în județul Cluj. 

Au fost verificați următorii operatori economici: Asociația Casa Hermina, cu puncte de lucru în localitățile Dezmir și Gilău și Asociația St. Johann, din Cluj-Napoca.

Patru amenzi contravenționale în cuantum de 120.000 lei și trei avertismente au fost aplicate de CJPC Cluj pentru mai multe deficiențe. Totodată, au fost dispuse măsurile  complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 3.500 de lei și oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, a celor trei unități. Până la remedierea abaterilor constatate în blocurile alimentare, hrana vârstnicilor va fi asigurată în regim de catering”, se arată în comunicatul CRPC.

Neregulile înregistrate de echipele de control au fost:

 • existența în blocul alimentar și în camere a igrasiei;
 • modificarea stării termice a produselor;
 • folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare;
 • folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor și preparatelor, insalubre, cu praf în exces, rugină și chedere pline de mucegai;
 • utilizarea veselei din plastic si a unor ustensile de lucru cu manere de lemn sau plastic, precum și a veselei smălțuite cu ciobituri în exces;
 • folosirea unor spații de depozitare neigienizate, cu rafturi cu rugină, improprii depozitării produselor alimentare;
 • folosirea unor spații nerenovate, insalubre, cu gresie lipsă sau spartă, cu scurgeri de canalizare defecte, cu reperații neefectuate, cu calorifere cu rugină, îmbâcsite, pline de praf și depuneri de produse;
 • folosirea unor coșuri/tomberoane pentru reziduuri fără capace, în zona de preparare;
 • utilizarea unor lenjerii de pat și saltele neconforme, neigienizate, cu pete;
 • lipsa unor robineți la baie, existența unor uși deformate;
 • existența unor infiltrații de apă în sala de mese;
 • folosirea unor cadre de paturi cu rugină sau cu laterale de lemn cu muchii ascuțite, prezentând pericol pentru consumatori.

Comisarii CJPC Cluj anunță că vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor indiferent de serviciile de care beneficiază și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza