Viceprimarul Dan Tarcea susține reforma administrativă a României:” Reorganizarea din 1968 nu mai corespunde nevoilor pe care le avem astăzi.”

by Christian Suciu

Viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea a declarat într-o intervenție pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron că România are nevoie de o nouă reformă administrativă și consideră că acest proiect ar trebui să reprezinte o prioritate în mandatul de guvernare 2024-2028.

”Eu sunt convins că trebuie făcuta aceasta reorganizare administrativa pentru că astăzi noi suntem după o reorganizare ce datează din 1968 și nu mai corespunde necesităților și nevoilor pe care le avem astăzi. Oamenii au migrat dintr-o zona în alta, au mai și sărăcit în anumite zone și astfel ne aflăm în situația de a avea nevoie de reforma administrativă.

Nu știu dacă această reformă ar trebui făcută teritorial sau să fie una funcțională însă eu aș merge pe varianta ca ea sa fie funcțională. De exemplu, să scoatem localitățile de munte, unde dacă s-ar uni două comune, un cetățean ar trebui să meargă 70/80 de kilometri după o adeverință la primărie. Digitalizarea nu funcționează în toate comunele din țară și atunci cetățenii încă trebuie să vina fizic până la instituție. Pe de altă parte, nu trebuie să punem în balanță că anumiți consilieri locali își vor pierde pozițiile, pentru că interesul național e clar primul în fata oricărui interes de grup sau local de scurtă durată. Trebuie făcută reorganizarea într-o perioada predictibilă. Cred că pentru 2024- 2028 aceasta poate fi un proiect de țară iar cei aflați la guvernare trebuie să-și asume această reorganizare.

Nu mai putem putem discuta de orașe de 1.300 de locuitori sau de comune in jur de 100-500 de locuitori și trebuie luate măsuri în acest sens. Cu siguranță se vor vedea efecte pozitive în urma acesteia, nu doar din perspectiva economiilor ci și prin reducerea birocrației și prin faptul că astfel cetățeni vor putea accesa mult mai ușor elemente de care au nevoie în viața de zi cu zi.

Trebuie să fie un proiect bine articulat, care să treacă prin toate furcile dezbaterii, nu e genul de proiect pe care îl faci în fiecare an, nu trebuie să depindă de schimbarea ciclului electoral” a declarat Viceprimarul clujean în cadrul emisiunii Prima News cu privire la reforma administrativă.

Totodată, CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian a afirmat în cadrul emisiunii menționate că o reformă administrativă ar aduce numeroase beneficii mediului de afaceri românesc, în special prin reducerea birocrației însă consideră că vor trebui făcute numeroase concesii pentru reducerea aparatului administrativ.

” Vor trebui făcute foarte multe concesii în 2024 ca din 42 de județe să ajungem la 15. Între 500 de mii și 1 milion de oameni cu carnet politic ar trebui convinși să treacă la acest nou nivel de organizare teritorială. Mulți oameni, membri ai partidelor politice vor fi dați afară iar aparatul administrativ se va reduce.

Mediul de afaceri cere această reorganizare pentru a reduce birocrația, costurile administrative, pentru a crește eficiența, ș.a.m.d. ” a transmis Dragoș Damian în cadrul emisiunii Prima News.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza