Viața în prima linie a luptei împotriva COVID-19

by admin

Foarte puțini oameni știu ce înseamnă, cu adevărat, a lucrat pe secțiile dedicate tratării pacienților confirmați cu COVID-19. Echipați timp de 7-8 ore în costume speciale de protecție, medicii și asistentele de aici lucrează la foc continuu, mai ales că se confruntă zilnic cu pacienți în stare gravă. În plus, cum numărul cazurilor de COVID-19 crește de la o zi la alta, pacienții vin ca pe bandă rulantă. De exemplu, dacă într-o zi sunt externate 10 persoane, în numai câteva ore locurile libere sunt ocupate de alte persoane infectate cu noul coronavirus.

Milena Man Dinea este șefa secției COVID-19 amenajată în cadrul Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj. Asemeni altor colegi, s-a oferit voluntar pentru a lucra pe această secție. Credea că va fi doar pentru câteva luni și că, o dată cu ieșirea din starea de urgență, lucrurile vor reveni la normal. Din păcate, situația pare mai dramatică acum decât în urmă cu jumătate de an.

„Din păcate nu s-a terminat. La start trebuie să recunosc că și noi când am venit voluntari să lucrăm pe această secție nu am venit pentru o viață, ca să citez o colegă de a mea, nu am venit pentru o viață, am venit pentru câteva luni și dacă la începutul lunii iunie ne gândeam că vom închide secția și ne programăm concediile, din păcate situația s-a schimbat. Pe de o parte s-a terminat cu starea de urgență, în starea de alertă au apărut relaxări pentru că o parte dintre oameni nu cred în acest coronavirus, este complet greșit pentru că infecția există, există cu adevărat și dacă acum câteva luni nu știam pe nimeni care să fie bolnav cu COVID, acum uitându-ne în jurul nostru putem găsi și rude și vecini și prieteni care pot fi bolnavi”, spune medicul clujean.

O dată cu relaxarea măsurilor de restricție, a crescut și numărul persoanelor confirmate cu COVID-19. Așa s-a ajuns acum ca aproape toate locurile dedicate pacienților COVID să fie ocupate aproape non-stop, oricât de mulți pacienți s-ar externa.

„Avem un rulaj foarte mare asta face ca munca noastră să fie foarte dificilă. Avem 5-10 externări în fiecare zi și avem 5-10 internări în fiecare zi pe locurile rămase goale. Pe secțiile de terapie intensivă este mai dificil pentru că pacienților le trebuie ceva mai mult timp pentru recuperare și pot fi mutați pe secție după un interval de timp mai mare. Nu aș vrea să transmitem un mesaj alarmist, încă mai sunt locuri. Avem dotări în spital astfel în cazul în care pacientul nu ajunge pe terapie intensivă asigurăm oxigen pe dispozitive mai moderne, mai noi care pot să ne asigure până la 100% furnizarea de oxigen. Asta înseamnă că îl ajutăm pe pacient să treacă de perioada grea până ce medicația își face efectul. Avem medicație, avem și medicație scumpă, deci pacienții sunt bine îngrijiți. Nu putem să avem o infirmieră sau o asistentă care să asiste fiecare pacient, dar în general ne protejăm și nu luăm pacienți care au nevoi speciale”, explică Milena Man Dinea.

Pentru personalul medical, cea mai mare provocare o reprezintă pacienții care susțin că nu cred în existența coronavirusului. Surprinzător, mulți tineri asimptomatici, care se consideră sănătoși și refuză internarea.

„Cea mai mare problemă o avem cu pacienții tineri care sunt cu puține simptome. Acei pacienți consideră că nu au COVID-19 și că nu au absolut nimic și refuză internarea. Legislația le permite ca după 48 de ore să se externeze la cerere. Am avut și situații dramatice în care soțul și-a cerut soția acasă pentru că avea doi copii și nu avea cine să le facă de mâncare. Am avut și bătrâni pe care a trebuit să îi ținem mai mult pentru că cei de acasă erau în carantină și nu îi puteau îngriji. Avem și pacienți care au venit bine și nu au avut nici un simptom și în câteva zile starea lor de sănătate s-a agravat foarte tare și unii dintre ei au avut nevoie de terapie intensivă. Nu e nici o garanție că dacă ești tânăr cu puține simptome lucrurile nu pot să o ia într-o direcție mai puțin bună”, spune Milena Man Dinea.

Specialiștii le reamintesc tuturor că acest virus este imprevizibil și chiar persoanele sănătoase, fără alte afecțiuni, pot fi afectate de COVID-19.

„Este un virus despre care știm puțin. În general evoluția bolii poate fi imprevizibilă și atunci ni se pare important să le spunem oamenilor că nu trebuie sa fii bătrân și cu comorbidități și obez pentru ca lucrurile să meargă prost. Avem intubat un pacient de 22 de ani și avem un pacient de 44 de ani fără nici o comorbiditate la care evoluția este mai puțin bună și care ne gândim că ar avea nevoie de terapie intensivă și la care s-ar putea să nu îi găsim loc. Pentru că virusul poate fi luat de oriunde trebuie să ne protejăm oricând. E simplu, nu trebuie să așteptăm simptome, sunt foarte mulți care au transmis boala fără să aibă nici un simptom.  Dacă apar și simptome și am avut contact cu cineva cunoscut, dar este posibil ca acel cineva să fie necunoscut și el să nu știe că are boala. În principiu trebuie să fim protejați tot timpul.”, povestește șefa secției COVID-19.

Pe lângă pacienții recalcitranți, o provocare o reprezintă echipamentul special de protecție pe care medicii și asistentele de pe secțiile COVID trebuie să îl poarte 7-8 ore pe zi. Acum, după jumătate de an, nu îi mai deranjează nici urmele de la măști și nici cele trei rânduri de mănuși din mâini. Înțeleg că doar așa se pot proteja pe ei și pe familiile lor.

„Cei mai protejați sunt medicii  și personalul care lucrează pe secțiile de COVID pentru că știm unde intrăm și mergem complet echipați. Mai riscant mi se pare să mergem la un party sau să mergem la magazin unde ne putem întâlni cu pacienți asimptomatici, dar care pot transmite boala. Din punctul asta de vedere nu avem angoase. Din alte puncte de vedere putem spune că vorbim de persoane care sunt obosite, care au plecat în concediu cu un preț și anume acela că, virgulă, colegul care a rămas în locul celor doi lucrează singur pe 50 și ceva de pacienți. Nu ne permitem să ne îmbolnăvim, nu ne permitem să avem concedii medicale. Cel mai mult ar trebui să vorbim despre medicii de pe terapie intensivă care nu au avut nici o zi liberă din 27 martie”, spune Milena Man Dinea.

Șefa Secției COVID-19 are și un mesaj pentru clujeni.  „Cel mai important lucru pe care l-aș cere de la populația orașului este un pic de empatie și un pic de solidaritate. Am avut aparținători care pentru boli mai puțin grave au făcut circ mediatic fără să întrebe anterior despre ce este vorba. Fără să se asigure că bătrânii de 80 plus pot fii egoiști și pot să interpreteze eronat. Și aici e o problemă pentru că, așa cum am mai spus și altă dată, chiar îmi pun gâtul pentru personalul de aici care este tot empatic și dedicat”, a declarat Milena Man Dinea.

Material de: Dana Pop Hanganu

Te-ar putea interesa si

Comenteaza