Vernisaj pe aeroportul „Avram Iancu” la 110 ani de la primul zbor cu un avion românesc

by admin

La 110 ani de la primul zbor al unui avion de concepție și construcție românească conceput de Aurel Vlaicu și realizarea primului motor cu propulsie reactivă de Henri Coandă, fotografii care surprind cele mai importante etape din dezvoltarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj și imagini cu machetele aeronavelor pionierilor aviației românești – Aurel Vlaicu și Henri Coandă au fost expuse la aeroport.

“Este o expoziție care reliefează meritele a doi pioneri ai aviației civile mondiale: Aurel Vlaicu și Henri Coandă. Avem și câteva fotografii din istoria aeroportului nostru care anul acesta împlinește 103 ani. Această expoziție scoate în evidență nu numai realizările și invențiile lor în domeniul aviației civile, ci și în alte domenii. Au fost doi ingineri de excepție. Henri Coandă a avut merite deosebite și în domeniul construcției. A avut peste 2.600 de invenții, dintre care a obținut peste 700 de brevete. Ele l-au recomandat ca fiind unul dintre cei mai mari savanți pe plan mondial. De asemenea, Aurel Vlaicu pe data de 17 iunie în anul 1910, a pilotat pentru prima dată un avion integral românesc. Din păcate a murit într-un tragic accident de aviație în același an”, a declarat directorul aeroportului Cluj-Napoca, David Ciceo.

Cu aceasta ocazie, David Ciceo a explicat care este situația zborurilor în acest moment.

„În situația de față s-au reluat zborurile pe aeroportul „Avram Iancu”. Lucrăm foarte mult pentru relansarea activității. Momentan este încă o stare de incertitudine. Zborurile spre Viena au fost anulate. Există restricții de zbor în continuare către Turcia. Este un moment foarte dificil, dar suntem optimiști”, încheie Ciceo.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza