Valeriu Gheorghiță: „În loc să administrăm o a treia doză, să creștem numărul celor care se vaccinează cu o primă schemă completă”

by admin

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19. Acesta a spus că strategia autorităților române este aceea de a vaccina tot mai multe persoane cu o primă schemă completă, în loc să fie imunizați cei care deja au primit două doze. Afirmațiile sale vin în contextul în care compania Pfizer va cere autorizarea pentru a treia doză de vaccin anti-COVID în scopul de a crește imunitatea față de noile variante de virus.

 „Faptul că se depun datele ştiinţifice care atestă siguranţa şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrată conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la şase luni este un aspect. Ştim că avem date de siguranţă şi avem date de imunigenitate şi eficacitate. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie adoptată ca politică de vaccinare. Sigur că se adoptă o astfel de măsură atunci când datele de zi cu zi îţi arată o scădere a eficienţei vaccinurilor, dar nu este cazul în acest moment pentru niciuna dintre variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, afectează în mod deosebit populaţia nevaccinată şi acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24, citat de news.ro.

Medicul a explicat că trebuie crescut numărul persoanelor care se vaccinează.

„Această a treia doză este în perspectiva acestor variante virale în care se observă o scădere a activităţii neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obţinuţi din vaccinare. Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creştem numărul celor vaccinaţi şi nu să administrăm o a treia doză celor vaccinaţi deja cu o schemă completă. Şi aici vorbim deja de  3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, însă populaţia ţărilor în curs de dezvoltare are o rată de acoperire vaccinală de circa unu la sută”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai precizat că se va folosi o a treia doză numai în cazul în care creşte riscul de îmbolnăvire a persoanelor deja vaccinate.

„Dacă datele ştiinţifice ne arată că, la un an sau mai târziu de un an de zile, eficienţa scade substanţial şi încă avem virus circulant şi încă avem un număr important de persoane nevaccinate şi riscul de îmbolnăvire a celor deja vaccinaţi este crescut, sigur că în momentul respectiv vom proceda aşa cum se cuvine. Însă nu este cazul la acest moment. Datele de eficienţă sunt, în momentul de faţă, cât se poate de bune şi avem deja experienţa ţărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. Dealtfe este o politică nu doar a României, majoritatea ţărilor pledează pentru aceeaşi abordare, de a creşte numărul celor vaccinaţi în loc de a vaccina aceleaşi persoane cu o a treia doză”, a mai spus Gheorghiţă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza