Val de atacuri de tip șantaj sexual în România. Vezi cum te poți proteja de infractori

by admin

Un val de atacuri de tip șantaj sexual se propagă pe email în aceste zile. Specialiștii CERT-RO spun că au înregistrat recent multiple notificări și alerte privind mesajele de tip Sextortion scam trimise din partea unor grupări infracționale.

Destinatarii mesajelor sunt anunțați, în mod fals, că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware și că infractorii cibernetici au preluat controlul asupra acestuia. De asemenea, li se spune că au fost filmați cu camera web a dispozitivului utilizat în ipostaze intime, fie vizitând site-uri cu conținut pornografic și sunt amenințați că imaginile compromițătoare urmează a fi trimise către toate contactele din agenda utilizatorilor. Infractorii cer o sumă de aproximativ 1.300 de dolari, în criptomonedă, într-un termen de 50 de ore.

„Spre deosebire de cazuri anterioare, atacatorii nu oferă o „dovadă” pentru a demonstra controlul asupra dispozitivului compromis sau veridicitatea celor scrise. Prin această metodă se urmărește declanșarea unei reacții de panică a posibilei victime cu scopul de a o determina să plătească suma cerută în cel mai scurt timp.

Practic, infractorii cibernetici transmit astfel de mesaje în mod nediscriminatoriu și automatizat, la un număr foarte mare de adrese de email, așteptând ca unii dintre destinatari să reacționeze la email și să intre în dialog cu gruparea infracțională.

Se mizează exclusiv pe faptul că unii utilizatori vor dori să își protejeze reputația și vor plăti suma cerută, fără a cere o altă opinie din partea unei persoane avizate. Pentru a monetiza pe seama efortului depus, atacatorii nu au nevoie să convingă fiecare utilizator, ci doar un mic procent al acestora”, explică cei de la CERT-RO.

Experții în securitate informatică vin și cu câteva recomandări pentru a nu cădea victime acestui tip de șantaj:

  • nu răspundeți niciodată la email-uri de acest tip, primite de la persoane necunoscute.
  • contactați departamentul IT al instituției/organizației dumneavoastră, pentru a le cere sprijinul.
  • verificați sursa email-ului primit, de fiecare dată când vi se pare ceva suspect.
  • acordați o atenție sporită corectitudinii gramaticale a textului din email – lipsa unor diacritice, greșeli de sintaxă și o exprimare nenaturală, sunt semne că s-au folosit instrumente de traducere automată din altă limbă.
  • în cazul în care ați efectuat o astfel de plată și acum realizați că totul a fost o păcăleală, vă recomandăm să notificați deopotrivă CERT-RO și Poliția Română (pentru a depune o plângere).
  • evitați sponsorizarea criminalității cibernetice!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza