UPDATE: Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminat. Serul va putea fi administrat și persoanelor de peste 55 de ani

by admin

UPDATE: Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 a anunțat eliminarea restricției de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.

“În urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”, a transmis conducerea CNCAV.

Știrea inițială

Autoritățile române ar putea decide administrarea vaccinului AstraZeneca și în cazul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că hotărârea urmează a fi luată luni de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

„Pentru vaccinul de la AstraZeneca, săptămâna aceasta, chiar mâine (luni – n.r.), vom decide dacă ridicăm sau nu limita de vârstă. Vom avea o întrunire atât la nivelul Comitetului Naţional, vom avea şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, iar de mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seara, la Antena 3.

Potrivit oficialului, decizia va ține cont de datele științifice existente. „Această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice, şi nu dintr-un cu totul alt motiv. Nu aş vrea să se lase înţeles faptul că limităm sau ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante: recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avem date din studiile ştiinţifice care sunt în derulare şi care sunt în curs de publicare şi, de asemenea, avem experienţa din Marea Britanie, pe câteva milioane de pacienţi, care au arătat eficienţa indubitabilă a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani.

Practic, după prima doză, a scăzut rata internărilor cu peste 94%, după o perioadă de 28 de zile, practic, o lună de la administrarea primei doze. Or, din acest punct de vedere, în condiţiile în care vedem ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic- asistăm la o creştere importantă a numărului de cazuri şi care probabil se va accentua în perioada următoare- eu cred că este important să asigurăm accesul cât mai multor persoane la vaccinare, bazându-ne, sigur, pe datele ştiinţifice relevante, care ne confirmă şi ne certifică această eficienţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

După ridicarea acestei restricții de vârstă pentru serul AstraZeneca, persoanele de peste 65 de ani se vor putea programa pe platforma națională pentru a fi imunizate cu acest vaccin.

Conform datelor comunicate duminică de către CNCAV, cu vaccinul AstraZeneca, care se administrează în România din 15 februarie, au fost imunizate până acum în ţara noastră 187.294 de persoane, fiind înregistrate 32 de reacţii adverse tip local şi 1.956 tip general. România a primit până acum un total de 694.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza