Elevii, părinții și profesorii se declară împotriva prelungirii vacanței de primăvara. ”O lună de pauză este o bătaie de joc la adresa întregului sistem de educație”

by Oana Spiru

Decizia prelungirii vacanței de primăvară este aspru judecată de către profesori și elevi. Asociațiile de elevi susțin că în aceste momente, mai mult ca niciodată este nevoie de o predare efectivă, în special pentru elevii claselor terminale, care la sfârșitul acestui an școlar vor susține probele de Evaluarea Națională, respectiv de Bacalaureat și că singura soluție care ne poate ajuta, acum în ultima parte a anului școlar este prezența fizic și luarea tuturor măsurilor necesare în vederea recuperării și acumulării materiei.

În ciuda faptului că informațiile se asimilează mai greu în mediul online, lipsa predării totale pe o perioada de o luna ar însemna și mai multe lacune, lucru care va fi clar vizibil în rezultatele obținute la examenele naționale.

De asemenea, reprezentanții elevilor sunt de părere că predarea se poate face totuși online, dacă suspendarea cursurilor pentru cele 2 săptămâni se face în vederea scăderii numărului de cazuri, “soluția” MEC nefiind cu adevărat justificată.Elevii consideră că o lună de pauza este de neacceptat în situația de față și consideră măsura o bătaie de joc la adresa întregului sistem de educație.

Totodată, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean declară că această decizie nu este deloc sănătoasă pentru sistemul educațional.

„Nimeni nu prea este de acord cu această decizie a Ministerului care văd că nu a consultat pe nimeni. Nici părinți, nici elevi, nici personal din învățământ. Era bine să fie consultat, dar probabil așa a fost porunca. Nu cred că este ok o lună de zile și mai ales înainte de examene. Timpul este foarte îndelungat, nu este benefic pentru elevi. Toată lumea spunea că se putea merge pe online 2 săptămâni. Probabil Comitetul pentru Situații de Urgență este mai presus decât orice și probabil au văzut un pericol pe luna aprilie. Copiii oricum sunt marcați, dar din păcate nu se ține cont de așa ceva. Noi ne dăm seama din punct de vedere pedagogic că nu este bine, probabil medical dânșii știu mai bine”, declară pentru Servus Cluj, Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean.

De asemenea, Cristina Grigore, fondator și lider al ONG-ului Părinți Clujeni, susține că această măsură este mai mult o decizie politică.

„Această decizie a fost o încercare să nu radicalizeze din nou părinții care voiau în online versus cei care voiau în offline. Probabil este și o măsură economică, o decizie politică-financiară. Nu se ține cont de nevoile copiilor. Este unica modalitate prin care, în conformitate cu legea, în perioada vacanței, părinții trebuie să se descurce cu copiii fără ca statul să fie obligat să facă ceva. Important este în această perioada ca elevii să fie emoțional bine.

Un alt părinte susține că o pauză de genul acesta ar ajuta pe toată lumea să se liniștească lucrurile.

„Dacă o iei din punct de vedere al numărul crescut de cazuri este o idee bună. Din punct de vedere al copilul o lună de zile fără școală este destul de complicat mai ales că am trecut prin perioada online în care am rămas în urmă cu foarte multe informații. Chiar dacă profesorul și-a făcut datoria, elevul nu înțelege la fel de bine ca atunci când merge la școală”, mai spune un părinte.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vacanţa de primăvară va fi prelungită, astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox. Cîmpeanu a transmis că vacanța de primăvară va avea loc în perioada 2 aprilie-4 mai.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza