UTCN a inaugurat laboratorul ”Internet of Things”. Peste 50 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet până în 2022

by Cristina Mihaila

În ultimii ani tehnologia avansează cu pași repezi și noi încercăm să ținem pasul. Drept dovadă, suntem din ce în ce mai dependenți de device-uri și de o conexiune la internet, prin care să putem controla orice obiect de la distanță. De la această premisă, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și-a creat propriul laborator ”Internet of Things”, unde profesorii și studenții pot dezvolta prototipuri hardware și platforme de tip ”IoT ready”.

„Este un concept care a apărut de 7-8 ani pe piață, în care toți senzorii sunt legați la internet și poți să-i controlezi de oriunde ești în lumea aceasta. Prin acest laborator încercăm să le arătăm studenților ce se întâmplă în viața reală, să poată să-și exprime ideile și proiectele pe echipamente reale din industrie”, declară conf. dr.ing. Ovidiu Stan, coordonatorul proiectului IoT de la UTCN.

De acest laborator vor beneficia anual peste 2.000 de studenți. El a fost creat în scopul activităților de cercetare pentru dezvoltarea proiectelor de diplomă și disertație, teze de doctorat, dar și pentru dezvoltarea de proiecte cu alte universități.

„Datorită echipamentelor pe care noi le avem în cadrul acestui laborator, studenții, masteranzii și doctoranzii pot să vină aici să testeze aplicațiile dezvoltate pe echipamente din viața reală. Pentru ei acest laborator nu se află într-o curiculă, ci ține mai mult de activitățile extra-curriculare ale fiecărui student. Lansarea laboratorului vine odată cu necesitatea de a avea un spațiu dedicat pentru astfel de proiecte, deoarece în urmă cu 3-4 ani am lansat o competiție „Internet of Things Student Challenge”, prin care studenții de la Automatică aveau oportunitatea de a arăta lumii ce au lucrat într-un an. Anul acesta am încercat să ridicăm puțin ștacheta și am invitat 6 echipe de liceu la competiție pe lângă cele 16 echipe de studenți. Feedback-ul pozitiv pe care l-am avut ne-a demonstrat că era nevoie de acest laborator”, spune coordonatorul proiectului.

Printre primele proiecte testate aici este și o aplicație princ are oricine poate deveni apicultor, cu ajutorul tehnologiei moderne. „Chiar aici, în laborator, avem un stup de albine care a fost gândit nu doar să ajute apicultorii profesioniști și să le ofere doar informații legate de calitatea mierei sau de atmosfera stupului, ci a fost gândit pentru omul normal care dorește să-și producă propria miere, dar habar nu are ce înseamnă apicultura. Este un produs de tipul plug&play. Te duci, îți cumperi stupul și îl pui în curte, iar pe baza aplicației tu vei ști ce măsuri să iei, când trebuie să chemi un om specializat să-ți colecteze miere din stup”, explică șeful departamentului de automatică, Ovidiu Stan.

De asemenea, Daniela, a avut posibilitatea să testeze o aplicație dedicată șoferilor pe o replica a unei mașini reale, creată tot de ea. „Conexiunea la mașinuță se face prin bluetooth cu ajutorul telefonului, iar apoi dăm comanda de parcare laterală. Poate executa toate manevrele precum o mașină adevărată, mersul înainte, înapoi, poate semnaliza, poate fi pusă pe avarii. Are un senzor de luminozitate pentru aprinderea farurilor. M-am gândit la acest lucru pentru că mulți șoferi uită să aprindă farurile când pornesc la drum. Ansamblarea propriu-zisă nu a durat foarte mult, maxim o săptămână. Mai mult au durat testele și încercările de a parca mașina. Am întâmpinat câteva probleme cu senzorii la început. Tot proiectul a durat aproape un an întreg. Putem folosi mașinuța o zi maxim, cam atât ține autonomia bateriei de 9V. Îmi doresc să rezolv și ieșirea din parcare a mașinuței, dar asta este încă în lucru”, declară Daniela, studentă în anul IV la Facultate de Automatică și Calculatoare.

Se estimează că industria IoT va ajunge la un număr record de dispozitive conectate la internet, de aceea se lucrează intens și la devoltarea echipamentelor hardware si software care să satisfacă nevoile pieței.

„Trebuie să ne gândim că undeva prin anul 2022 vor fi peste 50 de miliarde de dispozitive conectate la internet. Gândiți-vă că trebuie să reușești să lucrezi cu aceste echipamente, să poți primi date de la mediul înconjurător de la fiecare ca să poți face analize pentru orice domeniu. Cu această tehnologie a fost deschisă o cutie a Pandorei, iar conceptul de Internet of Things va putea fi aplicat în orice domeniu real din viața de zi cu zi”, încheie Stan.

Laboratorul Internet of Things (IoT) dinc adrul UTCN este amplasat la etajul trei al corpului S al Facultății de Automatică și Calculatoare de pe strada George Barițiu.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Laboratorul ”Internet of Things”. Stupul controlat prin internet și mașina care parchează singură, printre miliardele de dispozitive care vor fi conectate la internet până în 2022 - City News 20/06/2019 - 12:29

[…] De asemenea, Daniela, a avut posibilitatea să testeze o aplicație dedicată șoferilor pe o replica a unei mașini reale, creată tot de ea. Aflați cum funcționează dintr-un material marca servuscluj.ro. […]

Raspunde
(P) Cele mai bune nișe cu viitor promițător în e-commerce 01/04/2020 - 23:34

[…] Aceste conexiuni sunt utilizate tot mai intens, căci ne informăm online, facem plăți la distanță, socializăm pe internet, comunicăm, ba chiar facem și achiziții. Comerțul eletronic are un viitor extrem de promițător, creșterile anuale pentru mulți ani de acum încolo fiind o certitudine. În țările dezvoltate deja se închid mall-uri, dar state precum România recuperează masiv din diferența de nivel și tot mai multe afaceri se mută în e-commerce sau au componente online absolut necesare pentru a supraviețui. […]

Raspunde

Comenteaza