Universitatea „Babeș-Bolyai”, printre universitățile de top ale lumii în cel puțin 10 domenii academice

by admin

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost clasificată ca una din universitățile de top ale lumii în 10 domenii academice, din cele 51 de domenii analizare și incluse în clasamentul celui mai utilizat ranking universitar internațional (rankingul QS, Quacquarelli Symonds – https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2022). 

„Mă bucur să văd că, din cele 14 domenii științifice/academice specifice în care apare România, UBB se regăsește în 10, unde ocupă prima (cel mai des) sau a doua poziție în țară. Era și normal ca universitatea cea mai mare și complexă a țării să fie în cele mai multe domenii științifice/academice specifice incluse în ranking, dar mă bucură mai ales poziționarea obținută. Așadar, aceasta este încă o confirmare, dacă era nevoie, că tinerii din țară au la UBB un loc unde pot studia eficient și/sau face cercetare avansată fără a fi nevoie să plece din țară pentru asta, iar cei din străinătate au un loc unde se pot forma academic după un model competitiv internațional”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că „toate universitățile românești mai au de lucru pentru a progresa, a se menține sau a pătrunde în elita academică identificată de rankingul QS (să nu uităm că în lume există aproximativ 30000 de instituții de învățământ superior, dar în acest ranking au pătruns doar 1543). Așa cum spune reprezentantul QS în textul de lansare a acestui ranking, pe lângă internaționalizare și relația cu societatea (industria), factorul cheie al succesului în astfel de demersuri este reprezentat de susținerea financiară predictibilă pe măcar 10 ani; ministerul de specialitate a început de doi ani un astfel de proces de susținere a cercetării în universități, care însă trebuie crescut în ceea ce privește bugetul și calitatea distribuirii acestuia și proiectat pe minimum 8 ani înainte de a face analize evaluative de impact”, a explicat rectorul UBB, Daniel David.

În domeniile științifice/academice largi, lucrurile se prezintă pentru UBB astfel: Art&Humanities (451-500 internațional și 1 național împreună cu Universitatea din București, fără altă prezență românească); Natural Sciences (451-500 internațional și 1 național împreună cu Universitatea din București, fără altă prezență românească) și Social Sciences & Management (401-500 internațional și 1 național, fără altă prezență românească). În celelalte domenii științifice/academice largi România nu este reprezentată (Life Science & Medicine) sau este reprezentată de câteva universități tehnice (Engineering).

Te-ar putea interesa si

Comenteaza