Universitatea „Babeș- Bolyai” lansează o aplicație de realitate virtuală pentru prevenția și tratarea afecțiunilor psihologice

by admin

Universitatea „Babeș- Bolyai” lansează varianta comercială a VR Mind, o aplicație destinată promovării sănătății mintale, precum și prevenției și tratării diferitelor afecțiuni psihologice, precum depresia sau anxietatea. Aplicația a fost dezvoltată în parteneriat cu compania americană EON Reality și va fi lansată în România de noua structură academică UBB-EON-ER Centre.

VR Mind are la bază studii de științe cognitive clinice fundamentale și aplicative care au arătat relevanța distorsiunilor cognitive în apariția sau menținerea problemelor psihologice (în principal depresie și anxietate), respectiv au demonstrat că procedurile de modificare a acestor distorsiuni (cognitive bias modification) ar putea reduce aceste probleme.

Astfel, VR Mind a fost construit pentru a evalua și modifica principalele tipuri de distorsiuni care au fost puse în evidență în literatura de specialitate ca fiind relevante pentru simptomele de depresie și anxietate (dar și pentru alte condiții psihologice care vor fi detaliate în modulul de training): distorsiunile atenționale, distorsiunile de interpretare și distorsiunile de memorie/amnezice.

Având în vedere avantajele pe care le aduce aplicația pentru atingerea scopurilor terapeutice și interesul comunității de practicieni pentru acest produs, UBB și EON au decis să îl facă disponibil pentru psihologii care doresc să-l includă în portofoliul de servicii oferit clienților sau în activități de cercetare-dezvoltare-inovare, ca un produs finalizat (cu programul de training) și diseminat prin UBB-EON-XR-Center.

„VR Mind arată cum cercetările fundamentale gândite strategic și realist generează aplicații inovative de anvergură. Spre exemplu, și cercetările grupului de la UBB în domeniu – cu unele contribuții incluse în Highly Cited Papers (cele mai citate 1% publicații internaționale în domeniu) – au stabilit contextul realist și nuanțat în care aceste dezvoltări din științele cognitive clinice ar putea avea consecințe practice „cost-effective”.

De la anunțul din 2020 privind disponibilitatea produsului VR Mind am primit o mulțime de solicitări. Condițiile pandemiei au întârziat însă capacitatea noastră de a le satisface adecvat. Am folosit însă această perioadă pentru a-l integra cu un sistem mai eficient de training și lucrăm în cadrul noii structuri UBB-EON-XR Center la integrarea și diseminarea lui internațională prin baza de produse/tehnologii EON Reality. În România VR Mind este acum disponibil pentru cercetări și activități practice, cu livrare în termen scurt”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Licența de utilizare a aplicației și training privind utilizarea ei costă în jur de 2.000 de lei, plus TVA.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza