Un vaccin anti-COVID ar putea fi gata până la finalul acestui an, spune comisarul european pentru Sănătate

by admin

Vești bune din partea Comisiei Europene. Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că există indicii bune ca un vaccin împotriva noului coronavirus să fie disponibil până la sfârșitul acestui an, scrie Agerpres. Oficialul atrage însă atenția că apariția unui vaccin nu ar rezolva toate problemele și ar mai trece o perioadă până la revenirea la normalitate.

„Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a declarat oficialul european.

Comisarul european a vorbit și despre numărul tot mai mare de focare de coronavirus apărute în mai multe state membre ale UE. Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la „izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate” pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

România a solicitat deja 10 milioane de doze din viitorul vaccin anti-COVID. Potrivit ministrului Sănătății, acestea ar fi suficiente pentru imunizarea a jumătate din populație. Prioritate la vaccinare vor avea persoanele care fac parte din categoriile de risc, cum ar fi personalul medical, copii și bătrânii și cei care au comorbidități, a declarat Nelu Tăraru.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza