Un inginer român câştigă premiul pentru cea mai “inteligentă mască”. Vezi cum arată

by admin

Un model de mască smart, echipată cu senzori care detectează virusul SARS-CoV-2 în apropiere, creată de un absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a luat marele premiu la un concurs organizat de celebrul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Burzo Ciprian, în vârstă de 26 de ani, a creat un model minimalist, non alergic de “mască socială”, transparentă, înzestrată cu biosenzor prin care poate fi conectată la un smartphone. Cu ajutorul unei aplicaţii, utilizatorii pot să urmărească prezența agenţilor patogeni din aer şi să calculeze riscul de infectare cu COVID-19. Totodată, masca mai dispune de senzori care calculează temperatura şi permite oamenilor să îşi monitorizeze permanent starea de sănătate.

“Odată conectată cu smartphone-ul, masca este o opţiune reală pentru viitor. Noi trebuie să ştim cine e infectat în apropierea noastră şi să fim informaţi prin intermediul telefonului despre ce a detectat biosenzorul în particulele din aer. Sunt câteva opţiuni care cu siguranţă vor fi incluse în “masca viitorului”, a menţionat Ciprian pentru o calvertjournal. com.

Modelul este deocamdată la stadiul de prototip, iar creatorul ei spune că are în plan să îi mai aducă și alte ”îmbunătățiri”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza