UBB, prima dintre universitățile românești în clasamentele internaționale

by admin

Universitatea „Babeș-Bolyai” este cea mai prestigioasă universitate din România, conform clasamentului Leiden. Acesta este cel mai important clasament european care clasifică universitățile internaționale după capacitatea de a genera cunoaștere prin cercetare științifică avansată, inclusiv în relație cu industria și societatea, exprimată în publicații științifice indexate în Web of Science. 

Spre deosebire de alte rankinguri internaționale, clasamentul Leiden nu include indicatori de educație (diseminarea cunoașterii prin predare/învățare), focalizându-se pe capacitatea universităților de a genera (și utiliza) cunoașterea.

În analiza globală standard a universităților în rankingul Leiden, UBB ocupă prima poziție în România, urmată din Universitatea Politehnică din București (UPB). UBB ocupă poziția 976, din 1.176 universități incluse în rankingul Leiden, din totalul de aproximativ 30.000 de universități existente la nivel internațional.

În analiza pe domenii a rankingului Leiden, din România apar tot doar aceste două universități, astfel:

  • Biomedical and health sciences: UBB este prima și singura universitate din țară și 1032 la nivel internațional (din 1.071 de universități incluse în ranking);
  • Life and earth sciences: UBB este prima și singura universitate din țară și 788 la nivel internațional (din 985 de universități incluse în ranking);
  • Mathematics and computer sciences: UBB ocupă a doua poziție în țară și 612 la nivel internațional (din 898 de universități incluse în ranking); doar în domeniul matematicii, UBB a fost singura universitate din țară inclusă recent în clasamentul ARWU/Shanghai;
  • Physical sciences and engineering: UBB ocupă a doua poziție la nivel național și 784 la nivel internațional (din 1.101 de universități incluse în ranking);
  • Social sciences and humanities: UBB este prima și singura universitate din România, ocupând poziția 564 la nivel internațional (din 650 de universități incluse în ranking).

“UBB ocupă podiumul în multe clasamente internaționale ale universităților, dar mă bucură în mod special prezența UBB în acest ranking riguros și obiectiv. În primul rând, acest ranking include doar universitățile care, dincolo de o potențială bună activitate de predare/învățare și/sau de relație cu societatea, pot genera cunoaștere avansată cu impact detectabil/semnificativ la nivel internațional; iar UBB este o universitate internațională care nu doar predă sau folosește cunoașterea generată de alții, ci este capabilă să producă cunoaștere inovativă, asigurând astfel țării avantaje competitive!

În al doilea rând, acest ranking reconfirmă statutul UBB de una dintre cele mai reprezentative  universități  de cercetare avansată din țară (în prezent probabil cea mai reprezentativă), statut cu care am fost anul acesta acceptați în rețeaua exclusivistă GUILD, a unora din cele mai reprezentative universități europene world-class.

Totuși, este oarecum trist că avem doar două universități din România în rankingul european care arată cel mai direct capacitatea de a genera cunoaștere care chiar contează internațional, cu potențial inovativ. De-a lungul anilor UBB a crescut constant în acest ranking, dar alții, din alte țări, cresc mai mult și mai repede, datorită unor programe naționale de încurajare a excelenței. Așadar, dincolo de susținerea universităților în logică locală/regională/națională – cu contribuții de calitate în formarea resursei umane și a relației cu mediul socio-economic -, România are nevoie de susținerea a 3-5 universități world-class care, dincolo de o bună educație și relație cu societatea/mediul socio-economic, trebuie  să ofere țării, prin cercetare de excelență și inovativă, avantaje competitive”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

În edițiile din 2011/2012, 2013, 2014 și 2015, România nu a avut nicio universitate în rankingul Leiden.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza