Tulpina de SARS-CoV-2 identificată în Marea Britanie este extrem de contagioasă. 9 din 10 contacți ai unuia dintre pacienții români sunt pozitivi

by admin

Tulpina de SARS-CoV-2 identificată în Marea Britanie este mult mai contagioasă decât cea existentă deja. 9 din 10 persoanele testate- contacți ai unuia dintre pacienții confirmați în cursul zilei de vineri cu varianta mutantă a coronavirusului – au fost depistate pozitiv la testul PCR. Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină de SARS-CoV-2.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Sănătății, unul dintre pacienți lucra într-o școală din București. În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021). În 22.01.2021 au fost testate la „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

În aceste condiții, școala respectivă a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare. De asemenea, au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru pacienți și contacții acestora.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Autoritățile reamintesc importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Te-ar putea interesa si

Comenteaza